Unilever ziet niks in fusievoorstel Kraft Heinz

Unilever heeft een overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz resoluut van de hand gewezen.

Het Brits-Nederlandse was- en voedingsmiddelenconcern vindt de geboden prijs van omgerekend ruim 134 miljard euro veel te laag en ziet financiële noch strategische voordelen in een fusie.

Volgens Unilever wil Kraft Heinz de overnamesom van 50 dollar (46,94 euro) per aandeel deels in contanten en deels in eigen aandelen voldoen. Het bedrijf vindt de geboden premie van 18 procent op de slotkoers van donderdag veel te mager en raadt zijn aandeelhouders aan geen actie te ondernemen op het bod.

Geen basis

Anders dan Kraft Heinz, ziet Unilever in het voorstel geen basis om verder te praten. De Amerikanen hadden eerder laten weten wel graag het gesprek aan te gaan.

''Hoewel Unilever het voorstel heeft afgewezen, kijken wij ernaar uit samen te werken om tot overeenstemming te komen over de voorwaarden voor een transactie'', aldus de onderneming in een verklaring.

"Er is geen zekerheid dat er een formeel voorstel aan het bestuur van Unilever wordt gedaan of dat er überhaupt een bod wordt gedaan." Het bedrijf benadrukt dat de verklaring van vandaag geen aankondiging is van een "vast voornemen" om een bod te doen.

Warren Buffett

Volgens FT Alphaville, een blog van zakenkrant Financial Times, trekt het Amerikaanse bedrijf samen op met twee grote aandeelhouders, de befaamde belegger Warren Buffet en investeringsmaatschappij 3G.

Kraft Heinz is in Nederland onder meer bekend van Honig, Brinta, De Ruijter, Venz en Roosvicee. Unilever heeft onder meer de merken Ola, Becel, Knorr, Dove en Omo.

Grootste partij

Mocht het tot een samensmelting komen, dan is Unilever op papier de grootste partij. Het Brits-Nederlandse bedrijf met 169.000 werknemers draaide in 2016 een omzet van 52,7 miljard euro.

Kraft Heinz heeft 42.000 mensen op de loonlijst staan en was vorig jaar goed voor omgerekend 24,9 miljard euro aan opbrengsten. De marktwaarde van Unilever bedraagt ruim 118 miljard euro, die van Kraft Heinz omgerekend zo'n 100 miljard dollar.

Grootste overname

Het kan de grootste overname ooit worden van een (deels) Nederlands bedrijf. Tot dusver spande de verkoop van ABN Amro in 2007 de kroon met een prijskaartje van 72 miljard euro. Ook op mondiaal niveau zou een eventuele deal hoge ogen gooien.

De koers van Unilever ging vrijdag flink omhoog. Het ging om een stijging van 10 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag. Het aandeel schommelt rond de 43 euro. 

Het aandeel trok de AEX in een klap uit de rode cijfers. Het was- en voedingsmiddelenconcern geldt als een zwaargewicht op het Damrak. In de voorbeurshandel in New York kreeg Kraft Heinz er meer dan 3 procent bij.

Rutte

Unilever is een trots en belangrijk bedrijf, zei premier Mark Rutte vrijdag in een eerste reactie op het nieuws. Rutte, die zijn loopbaan bij het bedrijf begon, wilde niet inhoudelijk op de overname ingaan. "Het lijkt mij dat het in de eerste plaats een zaak is van het bedrijf, niet van de overheid. Maar we zullen dat natuurlijk volgen."

De premier benadrukt dat hij nog niet over voldoende informatie beschikt om eventueel na te denken over een beschermingsconstructie: "Eerst meer weten.'' Rutte zei verder dat Nederland trots mag zijn op het schitterende bedrijf, waar hij "met groot genoegen'' heeft gewerkt.

Lees meer over:
Tip de redactie