In navolging van veel andere Japanse bedrijven heeft ook automaker Toyota maandag zijn winstverwachting voor het hele boekjaar opgeschroefd.

Het bedrijf wordt geholpen door de yen, die sinds de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten fors in waarde is gedaald. Daardoor verdient het bedrijf meer geld met de export van zijn modellen.

Toyota voorziet voor het lopende boekjaar dat eindigt op 31 maart een operationele winst van omgerekend 15,3 miljard euro. Dat was bij een eerdere schatting ruim 14 miljard euro. Toch bleef de nieuwe raming achter bij de gemiddelde verwachting van analisten.

Eerder verhoogden onder meer Honda, Panasonic en Nintendo om dezelfde reden als Honda hun winstverwachtingen voor het hele jaar.

Trump

Toyota wacht met spanning op de plannen die Trump zal ontvouwen om vooral de Amerikaanse auto-industrie aan te jagen. Daardoor worden Toyota's in de VS door importheffingen mogelijk duurder. Trump hekelde het plan van de Japanse automaker om een grote fabriek in Mexico te willen bouwen. Daar moet het model Corolla worden gemaakt.

Toyota exporteert jaarlijks meer auto's naar de VS dan landgenoten als Honda en Nissan. Voor luxemerk Lexus zijn de Verenigde Staten de belangrijkste afzetmarkt, terwijl het gros van de auto's in Japan wordt gefabriceerd.