Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het derde kwartaal zijn nettowinst zien dalen. De prijsvechter heeft zijn ticketprijzen flink moeten verlagen om de concurrentie het hoofd te bieden.

Dat maakt het bedrijf maandag bekend. De nettowinst nam in het fiscale derde kwartaal af naar 94,7 miljoen euro. Een daling van bijna 8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het bedrijf nog 102,7 miljoen euro in de boeken zette.

Ryanair zag de gemiddelde ticketprijs per passagier onderuitgaan met 17 procent tot gemiddeld 33 euro. Ondertussen vervoerde het bedrijf wel 16 procent meer klanten.  

Ook bij andere Europese luchtvaartmaatschappijen staan de winsten onder druk door een overschot aan zitplaatsen, waardoor de ticketprijzen dalen. 

Britse pond

Prijsvechter Ryanair had bovendien last van de sterke daling van het Britse pond als gevolg van de Brexit.

"Ryanair heeft op de zwakkere omstandigheden gereageerd door kostenbesparingen en het aanjagen van vraag door lagere prijzen. Daardoor is de bezetting op een recordniveau uitgekomen", aldus Ryanair-topman Michael O’Leary.

De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de tarieven de rest van het jaar onder druk zullen blijven staan door onzekerheid rond de Brexit, het zwakke pond en een verschuiving in toeristische bestemmingen door de politieke instabiliteit in Turkije, Egypte en Noord-Afrika.