De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag op de laatste handelsdag van de week met winst gesloten. 

De graadmeters werden gesteund door goede resultaten van financiële fondsen, die profiteerden van ingrepen van president Donald Trump in de bankensector. Ook een positiever dan gedacht banenrapport zorgde voor optimisme onder beleggers.

De Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent hoger op 20.071,46 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent tot 2297,41 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 0,5 procent tot 5666,77 punten.

Trump zette een eerste stap om enkele door zijn voorganger Barack Obama vanwege de financiële crisis aangescherpte regels terug te draaien. Eerder op de dag profiteerden ook aandelen van Europese banken daar al van. In New York dikten onder meer de banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase tot 4,6 procent aan. Creditcardmaatschappij Visa steeg zelfs 4,6 procent, mede na presentatie van goed ontvangen kwartaalcijfers.

Banenrapport

Uit het nieuwe banenrapport bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten vorige maand met 227.000 arbeidsplaatsen is toegenomen. Economen hadden in doorsnee op 180.000 nieuwe banen gerekend. Het cijfer over december bleef vrijwel onveranderd op 157.000 nieuwe banen.

Webwinkelgigant Amazon.com kreeg bij de overige bedrijven een tik. Het bedrijf verloor 3,5 procent na bekendmaking van een teleurstellende vooruitblik. Wel was de winst afgelopen kwartaal hoger dan gedacht. Aandelen van warenhuisketen Macy's werden 6,4 procent meer waard na berichten dat de Canadese branchegenoot Hudson's Bay werkt aan een overname.

De producent van actiecamera's en drones GoPro duikelde met 12,7 procent omlaag. De omzet van het bedrijf was afgelopen kwartaal lager dan gedacht en de verwachtingen voor het eerste kwartaal zijn veel slechter dan analisten hadden voorspeld. GoPro kreeg meerdere afwaarderingen aan de broek.

Uggs

Ook Deckers Outdoor zette een forse stap terug. Het bedrijf achter onder meer de Ugg-laarzen publiceerde teleurstellende kwartaalresultaten en leverde ruim 16 procent in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent naar 53,84 dollar. Brent werd 0,5 procent duurder op 56,82. De euro was 1,0779 dollar waard, tegen 1,0787 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.