De belangrijkste Europese beurzen zijn vrijdag eensgezind positief het weekend ingegaan. Financiële fondsen werden gesteund door berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump begint met zijn plan om strenge regels voor banken in de Verenigde Staten te versoepelen.

De AEX sloot 0,8 procent hoger op 485,92 punten. De MidKap steeg 0,3 procent naar 702,50 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,2 tot 0,7 procent.

Aegon, ING en ABN Amro behoorden tot de sterkste stijgers in de Amsterdamse hoofdindex, met plussen van 0,8 tot 2,4 procent. In Londen stond Barclays 3,4 procent hoger, terwijl branchegenoot RBS er 2,7 procent aan beurswaarde bijkreeg. In Frankfurt steeg Deutsche Bank 3,6 procent, terwijl BNP Paribas in Parijs 1,5 procent won.

De tweede bank van Italië Intesa Sanpaolo steeg 2,7 procent, ondanks een licht teleurstellende jaarwinst. Wel meldde de bank, die binnenkort mogelijk fuseert met de grootste Italiaanse verzekeraar Generali, vast te houden aan zijn voornemen dividend uit te keren aan aandeelhouders.

Niet alle financiële fondsen in Europa stonden overigens in het groen. De Spaanse Banco Popular leverde juist 7,4 procent in op de beurs in Madrid. De bank boekte vorig jaar een nettoverlies van 3,5 miljard euro door een reeks voorzieningen voor slechte leningen en juridische kosten.

Air France-KLM

Air France-KLM (min 1,8 procent) was de grote verliezer bij de middelgrote fondsen, nadat analisten zich negatief over het aandeel van de luchtvaartcombinatie hadden uitgelaten. Wereldhave steeg 0,2 procent in de MidKap. De exploitant van winkelcentra meldde onder meer een toename van de winst in 2016.

Een opmerkelijke verliezer in Europa was winkelbedrijf Metro. Het moederbedrijf van onder meer MediaMarkt zakte 3,1 procent in Frankfurt vanwege tegenvallende kwartaalcijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent naar 53,83 dollar. Brent werd ook 0,5 procent duurder op 56,84. De euro was 1,0787 dollar waard, tegen 1,0800 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.