De Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors heeft in het vierde kwartaal duidelijk geprofiteerd van de overname van branchegenoot Freescale. 

Door voordelen van de samenwerking zag het bedrijf, dat zelf op het punt staat ingelijfd te worden door het Amerikaanse Qualcomm, zijn winstgevendheid flink verbeteren.

Het bedrijfsresultaat viel over de laatste drie maanden van 2016 ruim 65 procent hoger uit dan een jaar eerder. Het ging om 715 miljoen dollar.

De omzet ging mede door de toevoeging van de activiteiten van Freescale een kleine 52 procent omhoog naar 2,4 miljard dollar.

De sinds 2006 zelfstandige chipdivisie van Philips is door het inlijven van Freescale eind 2015 uitgegroeid tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie.

Sterk kwartaal

Guido Dierick, directeur van NXP Nederland, benadrukt in een toelichting dat zijn bedrijf wat betreft winstgevendheid ''een heel sterk kwartaal'' achter de rug heeft. Daarbij liet de markt voor de producten van NXP in het tweede helft van 2016 herstel zien, aldus de topman.

De afronding van de deal met Qualcomm staat gepland voor het einde van dit jaar. Aandeelhouders gaven vrijdag al groen licht, maar de transactie moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders. ''Die zullen waarschijnlijk extra goed naar alles kijken'', voorziet Dierick.

Qualcomm wordt door toezichthouders in verschillende landen en regio's beticht van misbruik van zijn marktpositie. Dierick benadrukt dat die zaken de overeenkomst met NXP uiteindelijk niet in de weg zullen staan.

Fusie

Hoe het bedrijf er na de samensmelting met Qualcomm precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. De eerste serieuze gesprekken daarover moeten nog beginnen, aldus de hoogste baas van de Nederlandse tak van NXP.

Waarschijnlijk zullen er in Nederland wel diverse staffuncties geschrapt gaan worden, maar in de grote onderzoeks- en ontwikkelingstak van NXP Nederland gaat volgens Dierick zeker niet gesneden worden. Bij NXP Nederland werken ongeveer 2.500 mensen.