Grote autobouwers als General Motors (GM), Ford en Fiat Chrysler hebben hun verkopen van personenauto's in de Verenigde Staten afgelopen maand zien dalen.

Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde verkoopcijfers over januari. Kenners gingen al uit van een voorzichtige start van het jaar. Die volgde op een sterk slot van 2016, waarin een recordaantal auto's werd verkocht.

Fiat Chrysler zag zijn verkopen met 11 procent dalen, terwijl voor GM een verkoopmin van 3,8 procent resteerde. Ook Ford (min 0,7 procent) wist minder auto's aan de man te brengen.

Nissan, geholpen door het populaire model Rogue, en Honda zagen de autoverkopen wel stijgen, met circa 6 procent. Daarmee deden de Japanse automakers het beter dan verwacht. Dat gold evenwel ook voor Ford en Fiat Chrysler, die de verwachtingen van analisten ondanks de mindere verkopen wisten te overtreffen.

Volkswagen

De verkopen van Volkswagen, waartoe ook de Audi-modellen worden gerekend, stegen met 15 procent. Daarmee toonde het Duitse concern een stevig herstel nadat het bedrijf gebukt ging onder de problemen vanwege het dieselschandaal.

Toch wist Volkswagen niet aan de gemiddelde verwachting te voldoen. Kenners rekenden op een verkoopplus van 20 procent.

Toyota leverde 11 procent minder auto's aan klanten. Daarmee presteerde het bedrijf veel minder dan de min 2 procent die gemiddeld werd voorzien.