Een miljardenafschrijving op gasvelden in de Rocky Mountains heeft het resultaat van de Amerikaanse oliereus ExxonMobil afgelopen kwartaal stevig gedrukt. 

Onder de streep resteerde een winst van 1,7 miljard dollar (1,6 miljard euro), 40 procent minder dan een jaar eerder.

Zonder de tegenvaller, die zo'n 2 miljard dollar bedroeg, zou de winst afgelopen kwartaal wel zijn toegenomen. Over heel 2016 halveerde de nettowinst ruimschoots tot 7,8 miljard dollar. Ook zonder de bijzondere afboeking zou nog altijd sprake zijn geweest van een stevige daling.

Daarbij had ExxonMobil het grootste deel van het jaar flink last van de nog altijd lage olieprijzen. Om de slechte marktomstandigheden het hoofd te bieden, verlaagde 's werelds grootste olieproducent de investeringen met een kleine 40 procent naar ruim 19 miljard dollar.

De tak van ExxonMobil die in de Verenigde Staten ruwe olie opspoort en produceert, boekte afgelopen jaar een verlies van 4,2 miljard dollar. In het buitenland werd wel winst gemaakt op de olieproductie, maar die viel met 4,3 miljard dollar fors lager uit dan een jaar eerder. Ook de raffinagetak zag de winst sterk dalen, tot 4,2 miljard dollar.

De opbrengsten gingen afgelopen jaar met bijna een zesde omlaag naar ruim 226 miljard dollar. In het laatste kwartaal was onder invloed van een aantrekkende oliemarkt wel wat herstel te zien. De omzet steeg in die periode met 2 procent tot 61 miljard dollar.