De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron heeft afgelopen kwartaal geprofiteerd van aantrekkende olieprijzen en kostenbesparingen die vruchten begonnen af te werpen.

Chevron kon daardoor een winst in de boeken zetten, meldt de onderneming vrijdag. Een jaar eerder belandde het bedrijf nog in de rode cijfers.

Chevron meldt een nettowinst over het vierde kwartaal van 415 miljoen dollar (388 miljoen euro). In dezelfde periode in 2015 stond onder de streep nog een tekort van 588 miljoen dollar. De omzet steeg vergeleken met een jaar eerder van 28 miljard naar 30 miljard dollar.

Over heel 2016 betaalde Chevron nog wel de prijs voor de forse dip die de oliemarkt met name in de eerste jaarhelft doormaakte. Het op een na grootste olieconcern van de Verenigde Staten boekte een nettoverlies van 497 miljoen dollar, na een winst van 4,6 miljard dollar in 2015.

De kwartaalresultaten blijven achter bij de gemiddelde verwachtingen van door persbureau Bloomberg gepolste analisten. Zowel de omzet als de winst hadden zij hoger ingeschat. Dat komt met name door tegenvallende prestaties bij de raffinagetak, die ruwe olie verwerkt tot brandstoffen, smeermiddelen en chemicaliën.

Chevron heeft zijn investeringsplannen de afgelopen jaren flink bijgesteld. Voor 2017 is het budget weer met 15 procent verlaagd, ondanks de opleving in de olieprijzen sinds oliekartel OPEC eind november tot nieuwe productieafspraken kwam.