Het Duitse technologiebedrijf Bosch heeft de omzet afgelopen jaar zien toenemen. De onderliggende winst ging wel omlaag, mede door flinke investeringen in technologie voor elektrische en zelfrijdende auto's. 

Op dat terrein werkt het Duitse concern samen met het Amsterdamse navigatiebedrijf TomTom.

Bosch rapporteerde vrijdag een jaaromzet van dik 73 miljard euro, 3,5 procent meer dan een jaar eerder. Zonder nadelige wisselkoerseffecten zou de groei op meer dan 5 procent zijn uitgekomen. De winst voor rente en belastingen zakte 6,5 procent naar 4,3 miljard euro.

De Duitse fabrikant van onder meer gereedschappen, auto-onderdelen en automatiseringssystemen ziet veel toekomst in apparaten die verbonden zijn met internet. Daar moet wel fors in worden geïnvesteerd. Het budget voor onderzoek en ontwikkeling ging afgelopen jaar omhoog naar 6,6 miljard euro.

Artificiële intelligentie

''Binnen nu en tien jaar zal een product van Bosch dat niet uitgerust is met artificiële intelligentie nagenoeg ondenkbaar zijn'', aldus topman Volkmar Denner. Om die reden investeert het bedrijf bijna 300 miljoen euro in een nieuw onderzoekscentrum op dat gebied.

Voor 2017 gaat Bosch uit van een groei van de wereldeconomie met 2,3 procent, ondanks risico's die politieke onzekerheden in de Verenigde Staten en Europa met zich meebrengen. Zelf verwacht het concern eveneens te blijven groeien. Tegelijkertijd wil het bij al zijn divisies de concurrentiepositie en winstgevendheid verbeteren.