Afschrijvingen en hoger dan verwachte reorganisatiekosten hebben de Amerikaanse machinebouwer Caterpillar afgelopen kwartaal fors dieper in de rode cijfers gedrukt. 

Ook over heel 2016 zette de fabrikant van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw een verlies in de boeken, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers.

Caterpillar kampt nog altijd met de gevolgen van de neergang in de energie- en grondstoffenbranche. Het bedrijf zag de omzet in het vierde kwartaal met 13 procent dalen naar een kleine 9,6 miljard dollar (8,9 miljard euro).

Onder de streep kwam het concern 1,2 miljard dollar tekort, tegen een verlies van 94 miljoen dollar een jaar eerder.

Marktomstandigheden 

Over heel 2016 vielen de opbrengsten met bijna een vijfde terug tot 35,8 miljard dollar. Caterpillar rapporteerde donderdag een jaarverlies van 67 miljoen dollar, tegen een winst van 2,5 miljard dollar in 2015.

Caterpillar, dat in verband met de verslechterde marktomstandigheden flink heeft gesneden in de kosten, ziet wel licht aan het einde van de tunnel. De prijzen van grondstoffen zitten weer in de lift, net als de bouwproductie in veel belangrijke markten. Dat kunnen de eerste tekenen zijn van herstel, aldus de industriereus.

Voor 2017 rekent Caterpillar op een terugkeer van de groei, al blijven de opbrengsten met 36 tot 39 miljard dollar nog altijd ruim onder het niveau van 2015. Afgezien van verdere reorganisatiekosten moet volgens het bedrijf ook weer een winst in de boeken kunnen worden gezet.