Boeing heeft een sterk laatste kwartaal van 2016 achter de rug. Ondanks een lichte daling van de omzet wist de Amerikaanse vliegtuigfabrikant de winst met bijna 60 procent op te krikken.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf woensdag publiceerde.

Boeing leverde 185 commerciële vliegtuigen af, drie meer dan een jaar eerder. Die toestellen waren goed voor een omzet van 16,2 miljard dollar (15,1 miljard euro), bijna 1 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2015. Door een terugval bij de defensietak daalde de totale omzet daarentegen met 1 procent naar 23,3 miljard dollar.

Onder de streep hield Boeing 1,6 miljard dollar over, tegen 1 miljard dollar een jaar eerder. Vooral bij de commerciële tak viel de winstmarge flink hoger uit. Afgezien van eenmalige posten is de winst hoger dan door Bloomberg gepolste analisten gemiddeld hadden voorspeld.

Over heel 2016 kwam het aantal afgeleverde vliegtuigen op 748, veertien minder dan in 2015. Het lukte Boeing net niet om voor elk afgebouwde toestel een nieuwe order in de boeken te krijgen. De jaaromzet daalde met 2 procent naar 94,6 miljard dollar, de nettowinst ging met 5 procent omlaag naar 4,9 miljard dollar.

Boeing gaat ervan uit dat het aantal afgeleverde vliegtuigen dit jaar weer toeneemt naar 760 tot 765. De totale omzet daarentegen schat het bedrijf lager in dan vorig jaar, op 90,5 tot 92,5 miljard dollar. Doel is wel om de winstgevendheid flink verder op te voeren.