Het Amerikaanse industrieconcern United Technologies heeft afgelopen kwartaal de omzet met 2,5 procent zien oplopen tot 14,7 miljard dollar (13,6 miljard euro).

Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar vliegtuigmotoren en apparatuur voor klimaatbeheersing.

United Tech rapporteerde woensdag een nettowinst van iets meer dan 1 miljard dollar. Een jaar eerder bleef onder de streep nog ruim drie keer zo veel over, maar dat was grotendeels te danken aan een grote boekwinst op de verkoop van helikopterbouwer Sikorsky aan Lockheed Martin.

Afgezien van eenmalige posten nam de winst per aandeel wel met 2 procent toe tot 1,56 dollar. Het bedrijf houdt vast aan zijn voorspelling dat de omzet dit jaar harder zal gaan groeien. Topman Gregory Hayes put daarbij moed uit het sterke orderboek, met name op luchtvaartgebied.

United Technologies behoort tot de bedrijven die het de laatste tijd aan de stok hebben gehad met president Donald Trump. Die nam kort na zijn verkiezingszege in november airconditioningfabrikant Carrier op de korrel omdat die de productie deels wilde verhuizen van Indiana naar Mexico. Die plannen zijn inmiddels herzien.