Euronext gaat het aantrekkelijker maken voor familiebedrijven om een gang naar de beurs te maken. Dergelijke ondernemingen kunnen voortaan rekenen op extra ondersteuning van de uitbater van de aandelenbeurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een gericht coachingsprogramma en extra online-informatie over de beurs als handige bron van financiering. Ook zal Euronext zich inspannen om de zichtbaarheid van familiebedrijven bij investeerders te vergroten.

In februari komt er tevens een speciale Euronext Family Business-index. In die nieuwe Europese beursgraadmeter komen negentig beursfondsen uit de vier landen waarin Euronext actief is.

Familiebedrijven vormen een interessante markt voor Euronext. Er zijn momenteel meer dan 14 miljoen van dergelijke ondernemingen in Europa. Dat is ongeveer 60 procent van de totale bedrijvenvoorraad van het continent.

Aan de beurzen van Euronext zijn reeds 201 familiebedrijven genoteerd. Die zijn samen goed voor een marktwaarde van ongeveer 745 miljard euro.

'Goede ontwikkeling'

Volgens brancheorganisatie Familiebedrijven Nederland (FBNed) is de aandacht van Euronext voor familiebedrijven een goede ontwikkeling. Directeur Albert Jan Thomassen: "Je ziet dat banken nog steeds terughoudend zijn met leningen. Familiebedrijven die echt willen groeien, zoeken dus naar andere mogelijkheden om kapitaal aan te trekken. Een beursgang is dan een goede optie."

FBNed denkt dat de extra begeleiding die Euronext belooft nuttig kan zijn voor familiebedrijven. "Het voordeel van Euronext als uitbater is dat het bedrijf veel ervaring heeft met familiebedrijven in andere landen." Begeleiding zal volgens Thomassen onder andere nodig zijn op het gebied van omgang met publiciteit en overleg met analisten.

Dat het aantal beursgenoteerde familiebedrijven in Nederland momenteel lager ligt dan in landen als Frankrijk, Duitsland en Italië, heeft er volgens Thomassen mee te maken dat de beursgang minder in de Nederlandse traditie ligt. "Maar de nieuwe generatie ondernemers zal daar makkelijker mee omgaan", verwacht hij.

Weinig behoefte

Ook hoogleraar Familiebedrijven Roberto Flören verwacht dat er familiebedrijven zijn die door het extra zetje geïnteresseerd zullen raken. "Het gaat echter slechts over heel weinig bedrijven." Als Euronext hiermee drie familiebedrijven per jaar op een totaalaantal van 270.000 familiebedrijven in Nederland bereikt, is het volgens Flören een verbetering. "Volgens mij is het dan al geslaagd."

Flören benadrukt dat de "overgrote meerderheid van de familiebedrijven" geen behoefte heeft aan een beursnotering. "Voor veel bedrijven is het belangrijk dat zij 100 procent eigendom en controle hebben. Zij zitten ook niet te wachten op de openheid en persaandacht die bij een beursnotering horen." Daarnaast hebben veel familiebedrijven geen grote kapitaalbehoefte, aldus Flören.