Gedupeerde investeerders die naar eigen zeggen miljarden hebben verloren met hun investeringen in het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras stappen naar de rechter in Rotterdam.

De investeerders eisen een vergoeding vanwege de geleden schade veroorzaakt door fraude en schending van het internationaal recht door Petrobras en zijn bestuurders.

In 2014 kwam een groot omkoopschandaal bij Petrobras aan het licht. Werknemers van het oliebedrijf zouden steekpenningen hebben aangenomen van toeleveranciers in ruil voor opdrachten.

In de 172 pagina's tellende dagvaarding wordt uitvoerig uitgelegd hoe investeerders miljarden verloren, onder meer door stevige afschrijvingen en de koersval van Petrobras op de beurs.

De stichting achter de claim, die bestaat uit gedupeerden uit binnen- en buitenland, denkt dat het Nederlandse rechtssysteem het meest optimaal is om Petrobras aan te pakken.

In het onderzoek naar de corruptieaffaire zijn alleen al in Brazilië tientallen mensen opgepakt. Ook politieke kopstukken waren betrokken bij de fraude. Zij zouden stelselmatig geld uit Petrobras hebben weggesluisd.

SBM Offshore tast nog altijd in het duister over de afwikkeling van de zaak. Een schikking met de Braziliaanse autoriteiten werd eerder afgekeurd. De Hoge Raad in Brazilië besloot eind vorig jaar de zaak terug te verwijzen naar de aanklager voor verder onderzoek.

Wanneer er nu een definitief besluit wordt genomen in het proces is onduidelijk.