Philips heeft het opnieuw aan de stok met de autoriteiten in de Verenigde Staten. Ditmaal gaat het om de productie van defibrillatoren, waar bij inspecties van de keuringsdienst FDA onvolkomenheden aan het licht zijn gekomen.

Het bedrijf is in gesprek met het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat optreedt namens de FDA. Hoewel die discussies nog niet zijn afgesloten, gaat Philips er vanuit dat de kwestie "betekenisvolle gevolgen" zal hebben voor de bedrijfsvoering bij het betreffende onderdeel. De waarde van het bedrijf daalde dinsdagochtend 4 procent

De FDA tikte Philips in 2011 ook al op de vingers. Een fabriek in Cleveland waar medische scanners worden gemaakt, ging daarop tijdelijk dicht. De resultaten zouden daar jaren onder lijden. Volgens een woordvoerder verwacht Philips ''geen tweede Cleveland'', omdat sindsdien de productieprocessen al aanzienlijk zijn verbeterd.

Trump

Philips wil nog niet vooruitlopen op de mogelijke gevolgen van het beleid van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump voor de eigen prestaties in de Verenigde Staten. Wel is het ''een punt van aandacht, en in zekere zin ook van zorg'', zegt topman Frans van Houten dinsdag.

Trump greep zijn inaugurele rede vorige week vrijdag aan om nog maar eens duidelijk te maken dat Amerika de komende jaren op de eerste plek komt. Producten die in de VS worden verkocht, moeten zo veel mogelijk ook daar gemaakt zijn.

''Nu zijn wij net zo goed een Amerikaans als een Europees of Nederlands bedrijf'', zei Van Houten. Hij benadrukte dat er ''balans'' is tussen waar Philips zijn omzet behaalt, en waar het fabrieken heeft staan. ''Laten we afwachten wat er daadwerkelijk gaat gebeuren'', aldus de topman.

Kwartaalcijfers

Philips bracht dinsdag de kwartaalcijfers naar buiten. Het bedrijf heeft de verkopen bij zijn kernactiviteiten in het dat kwartaal met 5 procent zien oplopen. Het technologiebedrijf liet bovendien onder de streep een positief resultaat zien.

Philips, inclusief de vorig jaar verzelfstandigde lichtdivisie die nog altijd met dalende verkopen kampt, rapporteert dinsdag een kwartaalomzet van 7,2 miljard euro. Dat betekent een groei van 3 procent. In de laatste drie maanden van 2015 leed het bedrijf nog verlies.

De nettowinst kwam uit op 640 miljoen euro, tegen een verlies van 39 miljoen euro een jaar eerder. Dat tekort werd mede veroorzaakt door eenmalige kosten die Philips maakte om pensioenrisico's af te kopen.

Jaarcijfers

Over het hele jaar kwam het bedrijf uit op een omzet van 24,5 miljard euro. De nettowinst steeg van 659 miljoen euro in 2015 naar 1,49 miljard euro in 2016.

Philips is vooral verheugd over de groei in de gezondheidstechnologische tak, de kernactiviteit van het bedrijf. Topman Frans van Houten: "De groei in die tak laat zien dat onze strategische keuze voor gezonheidstechnologie effect heeft gehad".