De waarde van de dollar ging maandagochtend verder onderuit. Op de markt galmt de ongekend harde inauguratiespeech van president Donald Trump van afgelopen vrijdag nog na.

Later op de dag richt hij zijn pijlen op verschillende handelsdeals, als voorbeeld van zijn aangekondigde Amerika-eerstbeleid.

Zijn protectionistische boodschap roept vragen op over de rol die de VS de komende jaren internationaal willen spelen. Trump voegt meteen de daad bij het woord door een Aziatisch handelsverdrag in te trekken, en een soortgelijk verdrag in Noord-Amerika opnieuw onder de loep te nemen.

Ook herhaalde Trump dat hij van plan is hoge grensbelastingen op te leggen aan bedrijven die producten in willen voeren in de VS. In een ontmoeting met bestuurders van bedrijven als Tesla, US Steel, Dow Chemical en Lockheed in het Witte Huis beloofde hij dat binnenlandse productie juist op kortingen kan rekenen.

De dollar zakte maandag onder meer weg ten opzichte van de euro, die aansterkte tot boven de 1,0744 dollar. Daarmee bereikte de Europese munt de hoogste waarde sinds begin december. De onzekerheid over Trump zorgde ook voor een grotere vraag naar veilig geachte beleggingen als goud.

''De heftigheid van de speech van Trump zorgt ervoor dat ook andere delen van zijn campagneretoriek weer onder de loep worden genomen'', concludeerde een analist van UBS. ''Het ziet ernaar uit dat Trump zijn toon niet matigt.''

Dit wil Trump doen in zijn eerste honderd dagen als president
Dit wil Trump doen in zijn eerste honderd dagen als president