De Europese beurzen zijn vrijdag na een weinig enerverende sessie overwegend met kleine winsten de handel uitgegaan.

Beleggers moesten het zoals wel vaker deze week doen met een nagenoeg lege agenda. Het banenrapport uit de Verenigde Staten zorgde ook nauwelijks voor reuring. DSM was in de AEX-index in Amsterdam een positieve uitschieter na een positief analistenrapport.

De AEX sloot uiteindelijk nagenoeg gelijk aan de slotstand van donderdag op 487,00 punten. De MidKap steeg 0,3 procent naar 693,44 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,2 procent.

DSM was met een winst van 2,6 procent veruit de sterkste stijger in de AEX, nadat analisten van Barclays hun vertrouwen in het aandeel uitspraken. De Britse bank verwacht dat DSM het komende jaar een flinke koerssprong zal laten zien. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 1 procent.

Galapagos

Verder waren biotechnologiebedrijven populair op het Damrak. Galapagos stond als wel vaker de laatste tijd in de bovenste regionen van de AEX, ditmaal met een plus van 1,1 procent. Bij de lokale fondsen werd Curetis 1,8 procent meer waard, na positieve uitspraken van analisten.

In Londen won easyJet 0,4 procent. De luchtvaartonderneming heeft afgelopen jaar net als veel branchegenoten geprofiteerd van een toenemende vraag naar vliegreizen. Wel lag de gemiddelde bezettingsgraad bij de prijsvechter vorig jaar een fractie lager dan in het voorgaande jaar. Branchegenoot Ryanair verloor in Dublin 1,3 procent.

Werkgelegenheid

Verder bleek de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in december aanzienlijk minder sterk te zijn gegroeid dan in de voorgaande maand. Daarbij stegen de lonen in die periode in het sterkste tempo sinds 2009. Het rapport speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve.

De euro was 1,0560 dollar waard, tegen 1,0605 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Begin deze week zakte de euro nog tot 1,0340 dollar, waarmee het laagste peil van de afgelopen veertien jaar werd bereikt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent naar 54,17 dollar. Brent was met 57,22 dollar per vat 0,6 procent duurder dan een dag eerder.