De belangrijkste Europese aandelenbeurzen bleven donderdag dicht bij huis. 

Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt van salarisstrookverwerker ADP zorgden daarbij voor weinig opschudding. Beleggers wachten in dat verband vooral op het bredere arbeidsmarktrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,1 procent in min op 486,93 punten. De MidKap sloot vlak op 691,38 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs bleven eveneens nagenoeg onveranderd ten opzichte van het slot van woensdag. De FTSE in Londen kreeg er 0,1 procent bij.

Galapagos

Grote winnaars onder de hoofdfondsen aan het Damrak waren biotechnologiebedrijf Galapagos en staalconcern ArcelorMittal, die hun koers respectievelijk 3,6 en 3,4 procent zagen oplopen. Verzekeraar Aegon eindigde onderaan met een verlies van 1,4 procent.

SBM Offshore kreeg er na een negatieve start 1,5 procent bij. De Telegraaf wees donderdag op mogelijke gevolgen voor SBM van de financiële problemen die het staatsoliebedrijf van Angola zou hebben. Analisten noemden die zorgen overdreven, onder meer omdat SBM niet direct aan het bedrijf levert.

Bij de kleinere fondsen op Beursplein 5 won NSI 2,8 procent aan beurswaarde. Het vastgoedbedrijf maakte bekend dat het huurcontract met KPN voor kantoorgebouw Glass House in Amsterdam met tien jaar is verlengd.

Volkswagen

In Frankfurt sloot Deutsche Bank 0,8 procent lager na een nieuwe schikking in de Verenigde Staten. De bank betaalt omgerekend 91 miljoen euro om vervolging voor belastingontduiking te voorkomen. Eerder werd al een miljardenschikking getroffen met justitie in de VS rond de verkoop van risicovolle hypotheekbeleggingen in aanloop naar de financiële crisis.

Verder won automaker Volkswagen op de Duitse beurs 0,3 procent. Het concern moet zich ook in de Verenigde Staten verweren tegen schadeclaims van beleggers in verband met het grote fraudeschandaal rond de uitstoot van dieselauto's.

De euro was 1,0607 dollar waard, tegen 1,0475 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

De prijs van Amerikaanse olie zakte met 0,4 procent naar 53,03 dollar per vat. Brent was met 56,26 dollar per vat eveneens 0,4 procent goedkoper dan een dag eerder.