De AEX-index in Amsterdam heeft maandag tijdens de eerste handelssessie van het nieuwe jaar winst geboekt. Ook elders in Europa gingen de graadmeters vooruit. 

De handelsvolumes lagen net als in de week voor de jaarwisseling flink onder de jaargemiddelden. Beleggers moesten het doen zonder richtinggevend nieuws, mede doordat de aandelenhandel in Londen, New York en grote delen van Azië pas een dag later weer wordt hervat.

De AEX-index eindigde 0,7 procent hoger op 486,37 punten. De MidKap ging 0,9 procent vooruit naar 693,30 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stonden respectievelijk 0,4 en 1 procent in de plus.

In de AEX was KPN met een winst van 2,1 procent de grootste stijger. Het telecombedrijf was vorig jaar de hekkensluiter van de AEX, met een verlies van 20 procent over heel 2016.

Galapagos

Verder behoorden ook biotechnoloog Galapagos, uitzender Randstad en Philips tot de sterkste stijgers met plussen van 1,4 tot 1,9 procent. Unibail-Rodamco was bij de hoofdfondsen de eerste en enige verliezer van het nog prille jaar.

Air France-KLM was in de MidKap met een min van 0,4 procent de grootste verliezer. Volgens de Franse krant Les Echos explodeert de schuldenlast van de luchtvaartcombinatie dit jaar door nieuwe boekhoudregels. Die schrijven voor dat de kosten voor het leasen van vliegtuigen in de schuld worden meegerekend.

Stamcelbedrijf Esperite won bij de lokale fondsen 3,5 procent. Het vroegere Cryo-Save meldde op de laatste dag van 2016 ''substantiële'' vooruitgang in de gesprekken met potentiële externe investeerders. Voor concrete bekendmakingen is het volgens het bedrijf echter nog te vroeg.

Frankfurt 

In Frankfurt vielen de winsten bij financiële concerns op. Zo wonnen Deutsche Bank en Commerzbank 1,5 tot 3,4 procent aan beurswaarde. Volkswagen deed het met een stijging van 3,2 procent zelfs nog ietsje beter.

Verder reageerden beleggers maandag onder meer op groeicijfers uit de Europese industrie. De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie groeide in december in het sterkste tempo sinds april 2011. Ook in de rest van de eurozone ging de industrie vorige maand sterk vooruit.

De euro werd maandag voor 1,0470 dollar verhandeld, tegen 1,0555 dollar bij het slot van de laatste Europese handelssessie van 2016. De termijnmarkt voor olie was maandag gesloten. Amerikaanse olie eindigde 2016 op 53,72 dollar per vat, terwijl Brent bij de jaarwisseling 56,82 dollar per vast kostte.