Qualcomm krijgt van de Zuid-Koreaanse autoriteiten een recordboete van 853 miljoen dollar (815 miljoen euro) opgelegd voor het schenden van concurrentie- en patentregelgeving.

De Zuid-Koreaanse commissie voor eerlijke handel stelt dat Qualcomm toegang tot zijn patenten te veel beperkt en de licenties hiervoor niet goed genoeg zijn opgesteld. Dat meldt Bloomberg.

Verder zou Qualcomm klanten onder druk hebben gezet en niet eerlijk hebben betaald voor patenten van andere bedrijven die door Qualcomm werden toegepast. 

Qualcomm gaat de boete aanvechten. Het bedrijf zegt licentiepraktijken te hanteren die al decennialang een standaard in de industrie zijn, en dat de toezichthouder daar nooit eerder een probleem mee had.

Smartphonemakers

In 2015 draaide Qualcomm een omzet van ruim 25 miljard dollar, waarvan meer dan 30 procent afkomstig was uit patentlicenties. Smartphonemakers die Qualcomm-technologie gebruiken staan een deel van hun verkoopprijs af aan de chipfabrikant.

Qualcomm is verreweg de grootste leverancier van chips voor Android-smartphones. Onder meer Samsung, LG, Sony en HTC gebruiken chips van het bedrijf. Ook in Europa en de Verenigde Staten lopen onderzoeken naar de chipfabrikant.