De beurs in Amsterdam is vrijdag na een rustige handelsdag licht hoger de kerstperiode ingegaan. 

Ook de andere beurzen in Europa lieten geen opvallende koersuitslagen zien. In de hoofdindex op Beursplein 5 was verzekeraar NN Group de sterkste stijger. Delta Lloyd heeft zijn eerdere verzet tegen een overname door zijn grotere branchegenoot laten varen.

De AEX-index eindigde 0,1 procent in de plus op 482,86 punten. De MidKap klom 0,3 procent naar 684,05 punten. Parijs steeg 0,1 procent, maar Frankfurt daalde 0,1 procent. De graadmeter in Londen, die vrijdag een halve sessie afwerkte, sloot nagenoeg vlak.

NN voerde de AEX aan met een winst van 3,7 procent. Het moederbedrijf van Nationale-Nederlanden wist Delta Lloyd over de streep te trekken door zijn bod met 2 procent te verhogen naar 5,40 euro per aandeel Delta Lloyd. Daarmee valt de overname aanzienlijk goedkoper uit dan verwacht. 

Delta Lloyd

Aandeelhouders van Delta Lloyd leken dan ook minder tevreden. Delta Lloyd zakte in de MidKap 0,2 procent naar 5,31 euro.

De financiële sector stond in heel Europa in de schijnwerpers, door miljardenschikkingen van Deutsche Bank en Credit Suisse in de VS en de aanstaande reddingsoperatie voor de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi.

Deutsche Bank won in Frankfurt 0,3 procent, omdat de boete die moet worden betaald vanwege de verkoop van risicovolle hypotheekbeleggingen in aanloop naar de financiële crisis lager is dan gevreesd. Ook Credit Suisse kwam tot een gunstigere schikking dan eerder door autoriteiten werd voorgesteld. De Zwitserse bank werd in Zürich echter ruim 1 procent minder waard.

Milaan

In Milaan werd de handel in Monte dei Paschi stilgelegd, nadat duidelijk was geworden dat de bank er definitief niet in is geslaagd voldoende kapitaal op te halen om een ingreep door de Italiaanse overheid te voorkomen. De bank bevestigde dat de hulp van Rome is aangevraagd.

De euro werd voor 1,0447 dollar verhandeld, tegen 1,0426 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg een fractie tot 52,97 dollar. Brentolie klom 0,2 procent naar 55,16 dollar per vat.