Delta Lloyd heeft ingestemd met een overnamebod van de NN Groep. Daarmee is een eerste stap gezet naar een fusie tussen de twee ondernemingen. 

NN Group heeft zijn bod verhoogd naar 5,40 euro per aandeel Delta Lloyd, laten beide bedrijven vrijdag weten. Een eerder bod lag nog op 5,30 euro. De overname heeft daardoor een totale waarde van 2,5 miljard euro. 

Het nieuwe bod wordt door het bestuur aangeraden, omdat het in ''het beste belang'' zou zijn van het bedrijf en alle betrokkenen.

''We hebben alle alternatieven bekeken en dit is de beste optie'', stelt Delta Lloyd-bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa in een toelichting. ''Het is goed dat zo een einde komt aan de onzekerheid over onze toekomst en het biedt zekerheid voor onze polishouders.''

Als gevolg van de overname zal de merknaam Delta Lloyd op termijn komen te vervallen.

Aandeelhouders

De topman kon nog niet zeggen hoe zijn aandeelhouders tegen het bod aankijken. Hij sprak echter het volste vertrouwen uit in hun steun. Van der Noordaa riep NN eerder op tot een significante verhoging van het bod. Nu benadrukt hij ook andere zaken dan de prijs die ervoor zorgen dat de overeenkomst met NN een goede is.

Daarbij wijst hij onder meer de op moeilijke positie die levensverzekeraars hebben, vanwege de lage rente en de stevige concurrentie. Die maakt consolidatie in de markt onvermijdelijk.

Sterke speler

De overname wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van volgend jaar afgerond. Persbureau Reuters meldt dat Van der Noordaa aftreedt als het zover is.

De bedrijven verwachten samen een sterke speler in Nederland en België te kunnen vormen op het gebied van pensioenen, schadeverzekeringen en vermogensbeheer. Over de leiding van Delta Lloyd onder de vleugels van NN moet nog een besluit worden genomen.

Banen

Vakbonden vrezen dat bij het samengaan opnieuw veel banen verloren gaan. Zonder de fusie zou de werkgelegenheid bij beide bedrijven de komende jaren echter ook zeker verder afnemen.

''We zien een enorme consolidatieslag in de sector'', concludeerde voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie. ''Het is de enige manier voor verzekeraars om nog het hoofd boven water te houden. Daarbij grijpt de automatisering om zich heen, waardoor het personeel de dupe is.''

Vakbond FNV staat naar eigen zeggen "op zich niet afwijzend" tegenover de fusie, maar benadrukt dat "de stabiliteit en continuïteit voorop moeten staan". "Wat je vaak ziet is dat door een soort fusiedrang bedrijven overal voordelen proberen te vinden. Dit leidt vaak tot instabiliteit", aldus Gerard van Hees van FNV.

CNV Vakmensen vreest dat zo'n duizend à vijftienhonderd banen verloren gaan bij de fusie, die over vier jaar voor zeker 150 miljoen euro aan besparingen moet opleveren. Zonder het samengaan van de bedrijven zou de werkgelegenheid echter ook in gevaar zijn door de moeilijke marktomstandigheden in de verzekeringssector en de automatisering.

Beide ontwikkelingen zorgden de afgelopen tijd al voor omvangrijke reorganisaties in de financiële sector. Zo kondigde Achmea een forse banenverlies aan, nadat eerder dit jaar al ING en ABN Amro met ingrepen kwamen. Ook bij Rabobank wordt stevig gesaneerd. SNS verwacht ook banen te moeten schrappen.