Philips verkoopt een meerderheidsbelang in zijn dochterbedrijf Lumileds aan een groep investeerders onder leiding van Apollo Global Management.

Dat maakt het technologiebedrijf maandag bekend.

De verkoop van een belang van ruim 80 procent levert naar verwachting 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro) in contanten op. De overige 20 procent van de aandelen behoudt Philips, in ieder geval drie jaar lang, zelf. De transactie wordt naar verwachting afgerond in de eerste helft van 2017.

Lumileds maakt losse verlichtingscomponenten. Het onderdeel past daarmee niet in de toekomstplannen van Philips. Het concern legt zich toe op gezondheidstechnologie. Lumileds past evenmin in de plannen van Lighting, de onlangs afgesplitste divisie die verlichtingssystemen levert voor bijvoorbeeld straten, winkels en kantoren.

Go Scale Capital

Philips besloot al medio 2014 tot een verkoop van Lumileds. Het bedrijf dacht eerder een koper te hebben gevonden in het Chinese Go Scale Capital. Deze investeerder was bereid was bijna 3 miljard dollar neer te tellen. Voor deze verkoop gaf de commissie die toeziet op buitenlandse investeringen in Amerikaanse bedrijven echter geen toestemming.

Omdat de nieuwe koper Amerikaans is, zal die toezichthouder ditmaal geen rol spelen, verwacht topman Frans van Houten. Hij voorziet evenmin problemen met andere overheidsinstanties die zich over de verkoop moeten buigen.

Tegenvaller

De fors lagere verkoopprijs is een tegenvaller, erkende Van Houten. ''Maar we zijn blij dat we een deal hebben kunnen sluiten. Het verkoopproces moest worden herstart onder heel andere omstandigheden en met veel minder potentiële kopers. Daardoor konden we niet de premie krijgen die we van Go Scale hadden bedongen.''

Het belang dat Philips overhoudt, bestaat uit preferente aandelen. Dat betekent volgens Van Houten dat zijn bedrijf vooraan in de rij staat om te profiteren als het goed gaat met Lumileds.

Lumileds is sinds begin 2015 een zelfstandig bedrijf binnen Philips. Er werken wereldwijd zo'n negenduizend mensen. Het onderdeel was vorig jaar goed voor circa 2 miljard dollar aan omzet.