AEX naar hoogste stand van dit jaar na besluit ECB

De jongste beleidsbeslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn donderdag goed ontvangen op de aandelenmarkten. 

Het stimuleringsprogramma van de centrale bank wordt negen maanden langer voortgezet dan tot dusver de bedoeling was, al gaat vanaf komend voorjaar wel het tempo van de steunaankopen van schuldpapier omlaag.

In Amsterdam schoot de AEX-index na het ECB-besluit omhoog naar de hoogste stand van dit jaar. Uiteindelijk sloot de hoofdgraadmeter 1 procent hoger op 466,67 punten. De MidKap kreeg er 0,7 procent bij en eindigde op 662,62 punten. De belangrijkste beursindices in Londen, Parijs en Frankrijk stegen tussen de 0,5 en 1,8 procent.

Nieuwe ramingen van de ECB wijzen erop dat de inflatie in de eurozone nog zeker tot en met 2019 onder het niveau blijft waar de centrale bank naar streeft. Dat betekent dat aan het ruime monetaire beleid, met steunmaatregelen en een zeer lage rente, voorlopig geen einde komt. Dat is over het algemeen gunstig voor de aandelenhandel.

Altice

In de AEX was kabel- en telecombedrijf Altice de sterkste stijger met een winst van 3,8 procent. Staalconcern ArcelorMittal volgde met een plus van 3,3 procent. Tankopslagbedrijf Vopak stond onderaan bij de hoofdfondsen met een verlies van 1,4 procent. Digitaal beveiliger Gemalto verloor 0,5 procent.

Bij de middelgrote fondsen werden sterke vervoerscijfers van luchtvaartgroep Air France-KLM beloond met een winst van 3,4 procent. PostNL sloot de rij met een verlies van 2,5 procent. Het postbedrijf wees woensdag definitief een overnamevoorstel van Bpost van de hand. De Belgische branchegenoot liet daarop weten de strijd te staken.

De besluiten van de ECB zetten druk op de euro. De eenheidsmunt werd donderdag aan het einde van de Europese beurshandel verhandeld voor 1,0625 dollar. Dat was een dag eerder nog 1,0755 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 50,30 dollar. Een vat Brentolie bracht 53,38 dollar op, wat neer komt op een prijsstijging van 0,7 procent.

Lees meer over:
AEX
Tip de redactie