De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten gesloten. Daarmee werd de positieve teneur van maandag voorzichtig doorgezet, ondanks een aanzienlijke daling van de olieprijs.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent in de plus op 19.251,78 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent naar 2212,23 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq eindigde met exact 5333 punten 0,5 procent boven de slotstand van maandag.

Nike bungelde onderaan de Dow met een verlies van 2,5 procent, na negatieve uitlatingen van een analist. Die stelde dat de sportartikelengigant het de komende tijd waarschijnlijk moet afleggen tegen concurrenten als Adidas en Under Armour. Die boeken groei in de VS, terwijl Nike op zijn piek zou zitten.

De lijst van dertig hoofdfondsen werd aangevoerd door Goldman Sachs (plus 1,3 procent). Bankaandelen zijn mede in trek door de verwachting dat de Federal Reserve volgende week zal besluiten de rente in de VS voor het eerst sinds december vorig jaar te verhogen.

Telecomconcern Verizon volgde met een winst van 1,2 procent. Verizon verkoopt zijn activiteiten op het gebied van datacenters voor 3,6 miljard dollar aan investeringsbedrijf Equinix.

Donald Trump

Aankomend president Donald Trump zette het aandeel Boeing (plus 0,1 procent) vooral in de eerste uren van de handelsdag in beweging, door in een tweet te stellen dat de order voor een nieuw dienstvliegtuig (Air Force One) wat hem betreft moet worden geschrapt. Volgens Trump zijn de kosten volledig uit de hand gelopen. Zijn berekeningen riepen echter vooral vragen op. Onder meer bij Boeing, dat de definitieve opdracht voor het vliegtuig nog niet binnen heeft.

Chipotle Mexican Grill zag bijna 8 procent aan beurswaarde verdampen. De burritoketen, die zijn klandizie flink zag krimpen door E.coli-besmettingen bij een aantal vestigingen vorig jaar, waarschuwde dat het zijn doelstellingen voor 2017 mogelijk niet haalt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent naar 50,70 dollar. Handelaren reageerden onder meer op het bericht dat de OPEC-landen afgelopen maand een recordhoeveelheid olie hebben geproduceerd.

De euro was dinsdagavond 1,0720 dollar waard, tegen 1,0730 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.