De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag met overtuigende winsten gesloten.

Vooral bankaandelen waren in trek, in de aanloop naar de vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

In Amsterdam sloot de AEX met een winst van 1,1 procent op 459,31 punten. De MidKap steeg 1 procent naar 656,65 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,9 en 1,3 procent.

De hoofdgraadmeter in Milaan ging ruim 4 procent omhoog, terwijl Madrid 2,5 procent won. Buiten de eurozone boekte Londen een plus van 0,5 procent.

Banken

De AEX werd aangevoerd door ABN Amro en ING, die circa 4,5 procent wonnen. Daarmee bewogen de Nederlandse banken in lijn met hun buitenlandse branchegenoten.

Zo werden Société Générale en BNP Paribas in Parijs 5 à 6 procent meer waard en gingen Commerzbank en Deutsche Bank in Frankfurt 7 tot 8 procent vooruit. In Milaan kreeg Unicredit er bijna 13 procent bij.

Monte dei Paschi

In de markt lijkt te worden gerekend op een reddingsplan voor de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi (1,2 procent in Milaan).

De eerder beloofde injectie door aandeelhouders kwam op losse schroeven te staan door de regeringscrisis in Italië. Dinsdag werd echter naarstig gezocht naar alternatieven, waarbij ook de overheid mogelijk een rol zou spelen.

Boskalis

In de AEX hoorde baggeraar Boskalis bij de grootste winnaars, met een plus van 3 procent. De baggeraar verkleint zijn aanzienlijke belang in bodemonderzoeker Fugro (0,5 procent). Galapagos was de grootste verliezer onder de 25 hoofdfondsen, met een min van 1,1 procent.

Bij de kleinere fondsen werd de producent van natuurlijke voedingsmiddelen Wessanen ruim 6 procent meer waard. Analisten zijn positief over een overname in Spanje, die Wessanen maandag aankondigde.

Actelion

In Zürich won Actelion 3,8 procent. Om het Zwitserse farmacieconcern ontstaat mogelijk een biedingsstrijd, nu ook de Franse farmaceut Sanofi (-0,7 procent) overweegt om met een bod te komen.

De euro werd verhandeld voor 1,0730 dollar, tegen 1,0723 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,1 procent naar 50,68 dollar. Brent werd 2 procent goedkoper bij 53,84 dollar per vat.