De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden maandag halverwege de handelsdag in de plus. Net als in Europa lieten beleggers op Wall Street zich niet van de wijs brengen door de politieke onrust in Italië.

Daarbij werd het sentiment op Wall Street gestuwd door een sterk cijfer over de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 19.216,24 punten. Daarmee bereikte de graadmeter zijn hoogste slotstand ooit. De brede S&P 500 steeg 0,6 procent naar 2204,71 punten. Schermenbeurs Nasdaq pluste met 1 procent op 5308,89 punten.

Op Wall Street lijken kenners er steeds meer van overtuigd dat de Federal Reserve deze maand met een nieuwe renteverhoging komt. Een toespraak van de New Yorkse centralebankpresident William Dudley bracht daar maandag geen verandering in.

Sportmerk Nike

Sportmerk Nike, dat 2,8 procent won, ging aan kop in de Dow. Ook de financiële fondsen Goldman Sachs en JPMorgan Chase deden het goed met plussen tot 2,3 procent. Zorgverzekeraar UnitedHealth was de grootste verliezer met een min van 1,9 procent.

Apple zag zijn koers met 0,7 procent teruglopen. Het technologieconcern heeft Amerikaanse toezichthouders om meer duidelijkheid gevraagd over richtlijnen voor zelfrijdende auto's. Het gaat volgens kenners om de sterkste aanwijzing tot nu toe dat Apple plannen heeft om dit soort wagens op de markt te brengen.

Verder steeg Hilton Worldwide 3,2 procent. Het bestuur van het hotelconcern heeft de afsplitsing goedgekeurd van Park Hotels & Resorts en Hilton Grand Vacations.

Kabelbedrijf

Ook werd bekend dat kabelbedrijf Consolidated Communications voor 1,5 miljard dollar inclusief schuld branchegenoot FairPoint overneemt. FairPoint kreeg er bijna 11 procent aan beurswaarde bij, terwijl Consolidated Communications juist ruim 4 procent verloor.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,2 procent lager op 51,08 dollar. Brent werd 0,3 procent goedkoper bij 54,31 dollar per vat. Oliekartel OPEC, dat vorig week een akkoord sloot over een beperking van de olieproductie, heeft veertien andere olielanden uitgenodigd om ook te komen praten op zijn hoofdkwartier in Wenen.

De euro werd verhandeld voor 1,0765 dollar, tegen 1,0723 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.