De euro is maandag naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar gezakt sinds maart 2015. Dit gebeurde nadat de Italiaanse premier Matteo Renzi aankondigde af te treden vanwege de uitkomst van het referendum in Italië.

Italiaanse kiezers hebben in het referendum tegen een ingrijpende staatshervorming in Italië gestemd.

De Europese munt daalde vooral kort na de openingsbel op de beurzen in Tokio (2.00 uur Nederlandse tijd) sterk. De euro bereikte daarbij een dieptepunt van 1,0506 dollar. Dat is het laagste peil sinds 16 maart 2015.

De euro noteerde omstreeks 8.15 uur weer op 1,0585 dollar. Daarmee krabbelde de koers op naar een niveau dat vorige week ook al enkele malen werd bereikt.

De koers veerde later op de dag op tot 1,0685 dollar. De koers is daarmee weer hoger dan de koers bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag (1,0670 dollar).

Politieke onrust

Analisten wijzen op de mogelijkheid dat verdere politieke onrust in Europa, zoals onrust vanwege de Franse verkiezingen, de euro de komende tijd nog meer onder druk kan zetten.

Aangezien de dollar daarnaast aantrekt vanwege het vooruitzicht op een hogere rente in de VS, is het volgens valutadeskundigen goed mogelijk dat beide munten binnenkort evenveel waard zijn.

Geen verrassing

Het vertrek van Renzi kwam niet als een verrassing, maar de gevolgen zijn onduidelijk. Het zorgt in ieder geval voor meer onrust in de op twee na grootste economie van de eurozone.

Die onrust kan overslaan naar de rest van de muntunie, bijvoorbeeld via de zwakke Italiaanse banken of via het vooruitzicht op een verkiezingsoverwinning van politici die tegen de euro zijn.

Premier Renzi treedt af: 'Hoop dat nee-kamp handelt in belang Italië'
Premier Renzi treedt af: 'Hoop dat nee-kamp handelt in belang Italië'

Monte dei Paschi

Op het gebied van de banken zet de regeringscrisis het reddingsplan voor Monte dei Paschi op losse schroeven. Die noodlijdende bank zou door aandeelhouders met een injectie van 5 miljard euro worden geholpen. 

Maar de aandeelhouders kunnen de injectie met het oog op de onzekere marktomstandigheden terugschroeven. De bank moet dan mogelijk worden genationaliseerd, wat de toch al slechte Italiaanse overheidsfinanciën verder onder druk zou zetten.

Op de beurs in Milaan verloor Monte dei Paschi bijna 2 procent aan beurswaarde. De grotere concurrent UniCredit zakte bijna 5 procent.

De rente op Italiaanse staatsobligaties liep maandagochtend op. Dit laat zien dat de vraag naar Italiaanse staatsleningen afneemt. Het tegenovergestelde geldt voor de door beleggers zeer veilig geachte Duitse en Nederlandse staatsleningen.