De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een wisselvallige handelssessie met licht verlies gesloten. Na de sterke opmars van de afgelopen weken namen beleggers wat gas terug.

Het nieuwste banenrapport, dat de deur openhoudt voor een renteverhoging door de Federal Reserve later deze maand, werd koeltjes ontvangen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 19.170,42 punten. De S&P 500 noteerde nagenoeg onveranderd op 2191,95 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,1 procent op 5255,65 punten.

De Amerikaanse werkgelegenheid (exclusief landbouw) nam in november met 178.000 banen toe, tegen een herziene 142.000 een maand eerder. Dat was iets minder dan de 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen waar economen op hadden gerekend.

De werkloosheid daalde naar 4,9 procent, het laagste niveau in negen jaar. Alom wordt er nog altijd op gerekend dat de Amerikaanse centrale bank deze maand de rente zal opvoeren.

American Express

Bij de bedrijven gingen financiële aandelen omlaag na de winsten van de afgelopen dagen. Creditcardbedrijf American Express verloor 0,9 procent. De banken Goldman Sachs, Citigroup, Wells Fargo en Bank of America verloren 1,4 tot 2,2 procent.

Verder ging Starbucks 2,2 procent omlaag op het nieuws dat topman Howard Schultz aftreedt. Hij zal in april worden opgevolgd door operationeel directeur Kevin Johnson. Onder diens leiding wil het bedrijf zich verder profileren op het vlak van innovatie.

Workday

De producent van bedrijfssoftware Workday ging stevig onderuit. Volgens de topman van het bedrijf stellen klanten bestellingen uit vanwege de onzekerheid door de brexit en verkiezingen in Europa en de Verenigde Staten. Het aandeel noteerde 12,5 procent lager.

De Amerikaanse keten van schoonheidswinkels Ulta Salon Cosmetics & Fragrance daalde 1,6 procent na presentatie van kwartaalresultaten. De omzetcijfers overtroffen de verwachtingen van analisten, maar konden beleggers niet overtuigen.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1 procent hoger op 51,57 dollar en Brentolie steeg 0,7 procent tot 54,30 dollar per vat. De euro noteerde 1,0665 dollar, tegenover 1,0668 bij het slot van de Europese handel eerder op de dag.