Air France haalt de bezem door zijn raad van bestuur. Dat gaat onder meer ten koste van Lionel Guérin, de baas van de regionale dochtermaatschappij HOP. Hij moet zijn plek afstaan. 

Dat maakt het bedrijf, waar onlangs Franck Terner aantrad als nieuwe topman, vrijdag bekend.

De Franse zustermaatschappij van KLM heeft Alain-Hervé Bernard per 1 januari 2017 benoemd tot operationeel directeur. Dit is een functie die nog niet bestond.

Hij krijgt de eindverantwoordelijkheid voor alle vluchtoperaties, de dienstverlening aan boord en de vrachtactiviteiten. Dat betekent een flinke uitbreiding van zijn takenpakket. Bernard is nu alleen belast met de gang van zaken op Europese passagiersvluchten.

Prioriteiten

Volgens Air France zorgt de herschikking voor een efficiëntere organisatie waarin de strategische prioriteiten van de luchtvaartgroep beter tot hun recht komen.

De luchtvaartmaatschappij heeft een aantal roerige jaren achter de rug waarin het eigen personeel zich op grote schaal tegen de directie keerde. Door hevige concurrentie staan bovendien de resultaten aanhoudend onder druk.

Kanshebber

Guérin werd lange tijd beschouwd al een kanshebber om op termijn de hoogste baas te worden bij Air France. Maar in 2011 werd hij gepasseerd ten gunste van Alexandre de Juniac. De Juniac werd later topman van moederbedrijf Air France-KLM. Dit jaar werd Terner boven Guérin verkozen als opvolger van Frédéric Gagey.

Verder worden ook Eric Schramm en Bruno Delile geraakt door de herschikking. Schramm krijgt een rol buiten het bestuur en Delile verlaat het bedrijf.