De aandelenbeurzen in New York lieten woensdag een overwegend lager beeld zien. Olie eiste ook op Wall Street de hoofdrol op, na het OPEC-akkoord over het terugschroeven van de olieproductie. Olie in de hoofdrol op Wall Street

Beleggers reageerden verder op een rapport van de Federal Reserve over de staat van de Amerikaanse economie. Daaruit blijkt dat de economische vooruitzichten vooral positief zijn.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde vlak op 19.123,58 punten. De brede S&P 500 verloor 0,3 procent tot 2198,81 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met een verlies van 1,1 procent op 5323,68 punten.

De olieprijs liep eerder op woensdag al hard op na positieve geluiden over de onderhandelingen bij leden van oliekartel OPEC. Het akkoord werd kort voor de slotbel van de beurzen in Europa aangekondigd. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond bij de slotbel 8,4 procent in de plus op 49,02 dollar. Brent werd 8,8 procent duurder op 50,47 dollar per vat.

Banenrapport

Oliereuzen als Chevron en ExxonMobil wonnen tot 2 procent. Ook energiebedrijven als Hess (plus 14 procent), Apache (plus 8,6 procent) en Chesapeake (plus 9,9 procent) gingen in het kielzog van de olieprijzen mee vooruit.

Behalve op de olieperikelen reageerden beleggers ook op het banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Daaruit blijkt dat Amerikaanse bedrijven afgelopen maand per saldo 216.000 nieuwe banen creëerden, aanzienlijk meer dan verwacht. Het ADP-rapport geeft doorgaans een goede indicatie van het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Farmaceut Valeant zag 8 procent van zijn beurswaarde verdampen. Het bedrijf kondigde aan een divisie te behouden en er zelfs in te investeren, nadat gesprekken over een verkoop van de tak aan het Japanse Takeda Pharmaceutical spaak liepen.

Banken

Verder vielen de winsten bij banken op. Zo gingen Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup en JPMorgan Chase tot wel 4,1 procent omhoog. Techfondsen als Apple, Facebook en Microsoft gingen over een breed front juist omlaag.

De producent van actiecamera's GoPro kreeg de handen van beleggers op elkaar. Het bedrijf kondigde aan circa 15 procent van het aantal banen te schrappen om kosten te besparen. Dat is volgens GoPro nodig om weer winstgevend te worden. Het aandeel GoPro sloot 1,5 procent hoger.

De euro werd voor 1,0598 dollar verhandeld, tegen 1,0566 dollar bij het slot van de Europese beurzen.