De Europese beurzen zijn woensdag eensgezind in het groen gesloten. De graadmeters werden vooruitgeholpen door de stevig gestegen olieprijzen.

De gehele handelssessie zaten de olieprijzen al in de lift na positieve berichten over het overleg van de OPEC over de inperking van hun olieproductie. In Amsterdam vielen de winsten van olie- en gasreus Shell en oliedienstverlener SBM Offshore op.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1 procent in de plus op 457,21 punten. De MidKap zakte daarentegen 0,1 procent naar 651,52 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 0,6 procent omhoog.

Overaanbod

Het OPEC-akkoord moet helpen het overaanbod aan olie op de internationale markten te verkleinen, zodat de olieprijs weer kan stijgen. Binnen het kartel van olie-exporteurs werd hierover eerder dit jaar al een principeakkoord bereikt, maar een definitieve overeenkomst liet op zich wachten.

Amerikaanse olie werd 7,7 procent duurder bij 48,73 dollar per vat, terwijl de prijs van Brent met 7,9 procent opliep naar 50,05 dollar per vat. Dinsdag zakten de prijzen nog met circa 4 procent door de aanhoudende onzekerheid rond het overleg.

SBM Offshore

In de AEX waren SBM Offshore en Shell de sterkste stijgers, met plussen van respectievelijk 4,7 en 4,1 procent. Tankopslagbedrijf Vopak won 1,9 procent, terwijl bodemonderzoeker Fugro in de MidKap bovenaan stond met een plus van 2 procent. Ook elders in Europa zaten de koersen van oliegerelateerde bedrijven in de lift.

Unilever sloot met een winst van 2,3 procent ook in de bovenste regionen van de AEX. Het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern liet weten de operationele marge versneld te zullen opvoeren.

Linde

In Frankfurt won de producent van industriële gassen Linde bijna 5 procent. Het bedrijf praat weer met branchegenoot Praxair over een fusie, nadat die gesprekken in september nog waren stukgelopen.

Royal Bank of Scotland leverde in Londen 1,4 procent in. De bank, die nog altijd grotendeels in handen is van de Britse overheid, zakte voor de jaarlijkse stresstest voor de Britse bankensector en moet miljarden extra kapitaal ophalen.

De euro werd voor 1,0566 dollar verhandeld, tegen 1,0615 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.