De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag na een kalme handelsdag met kleine koerswinsten gesloten. Beleggers op Wall Street verwerkten onder meer een nieuwe raming over de groei van de Amerikaanse economie en cijfers over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 0,1 procent hoger op 19.121,60 punten. De S&P 500 klom 0,1 procent tot 2.204,66 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,2 procent naar 5.379,92 punten.

De Amerikaanse economie groeide vorig kwartaal met 3,2 procent op jaarbasis, in plaats van 2,9 procent zoals eerder werd gemeld. De sterkere groei van 's werelds grootste economie was onder meer te danken aan de stevige toename van de bestedingen van consumenten.

Verder meldde onderzoeksbureau Conference Board dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in november naar het hoogste niveau is gestegen sinds juli 2007.

Olie

De olieprijzen gingen flink omlaag door onzekerheid of oliekartel OPEC bij een belangrijke vergadering op woensdag een definitief akkoord weet te sluiten over een productieverlaging om zo de prijzen te stutten. Iran en Saudi-Arabië zijn het oneens over een productieverlaging. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,8 procent tot 45,27 dollar per vat en Brent verloor 3,8 procent tot 46,41 dollar per vat.

De oliefondsen in New York stonden onder druk door de lagere prijzen. Zo leverden de grote oliemaatschappijen ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips tot 2,8 procent in. Oliedienstverleners Baker Hughes, Halliburton en Schlumberger daalden tot meer dan 2 procent.

J&J

Medisch concern Johnson & Johnson (J&J) kreeg veel aandacht. J&J zou zijn overnamebod op de Zwitserse farmaceut Actelion hebben verhoogd tot 26 miljard dollar, nadat een eerder bod van 17 miljard dollar verworpen zou zijn. J&J noteerde 0,6 procent in het rood.

Ook juwelier Tiffany stond in de belangstelling. Het bedrijf publiceerde beter dan verwachte kwartaalcijfers. Daarop won het aandeel meer dan 3 procent.

De euro was 1,0649 dollar waard. Bij het slot van de Europese handel noteerde de munt 1,0615 dollar.