Air France-KLM verkoopt zijn Britse dochterbedrijf Cobalt Ground Solutions, dat diensten levert op het gebied van de afhandeling van passagiers en bagage op de Londense luchthaven Heathrow.

Dat maakt de koper, het Franse detacheringsbedrijf CRIT, maandag bekend.

Cobalt ontstond in 2009 toen de grondafhandelingsactiviteiten van Air France en KLM in Groot-Brittannië werden samengevoegd.

Het bedrijf met zo'n zevenhonderd medewerkers is de op twee na grootste dienstverlener in zijn soort op Heathrow. Behalve het huidige moederbedrijf rekent het grote internationale luchtvaartmaatschappijen als Etihad Airways, Delta Air Lines, China Southern en Japan Airlines tot zijn klantenkring.

Hoeveel CRIT betaalt voor Cobalt, is niet bekendgemaakt. De detacheerder schat de toekomstige bijdrage aan de omzet van zijn eigen luchthavendivisie op ruim 40 miljoen euro per jaar.

China Airlines

Maandag werd ook bekend dat KLM zijn bestaande samenwerking met de Taiwanese branchegenoot China Airlines uitbreidt. Daardoor groeit het aanbod aan bestemmingen en vertrektijden dat de luchtvaartmaatschappij kan aanbieden richting het Verre Oosten.

Met ingang van 9 januari vliegt China Airlines vier keer per week op en neer tussen Taipei en Amsterdam. Dat aanbod komt bovenop de dagelijkse vluchten die KLM zelf al aanbiedt op diezelfde route. De twee partijen gaan de tickets voor de in totaal elf wekelijkse vluchten gezamenlijk verkopen.

Daarnaast gaan de twee luchtvaartmaatschappijen meer aansluitende vluchten met elkaar delen. KLM krijgt er daardoor een aantal bestemmingen bij in Japan en Zuid-Korea. China Airlines kan straks aansluitende vluchten aanbieden naar meer grote Europese steden.