De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa schrapt 830 vluchten, iets meer dan een kwart van alle vluchten, op vrijdag om stakingen van piloten.

Het gaat vooral om korte vluchten binnen Duitsland en Europa, meldt het concern donderdag. Er gaan 2.170 vluchten wel door.

Lufthansa had afgelopen woensdag en deze donderdag al bijna tweeduizend vluchten geschrapt door de stakingen van de vakbond Vereinigung Cockpit (VC). De werknemers hadden al aangekondigd ook op vrijdag het werk neer te leggen, maar het was nog onduidelijk hoeveel vluchten geraakt zouden worden.

Lufthansa had nog geprobeerd via een gang naar de de rechter een stakingsverbod af te dwingen. Maar de vakbond kreeg toestemming om de acties door te zetten. Zo'n 315.000 passagiers ondervinden daarvan de nadelige gevolgen. 

Pensioenen 

Het conflict tussen Lufthansa en de pilotenvakbond bestaat al meer dan twee jaar. Sinds 2014 zijn er al dertien stakingen geweest, de laatste in september 2015. Behalve over het salaris zijn er onder meer meningsverschillen over de pensioenen en de groeiplannen die de luchtvaartmaatschappij heeft met prijsvechter Eurowings.

Topman Carsten Spohr zei donderdag dat Lufthansa voet bij stuk houdt. Toegeven aan de looneis van de best betaalde beroepsgroep binnen het bedrijf zou volgens hem de toekomst van de luchtvaartmaatschappij in gevaar brengen. Bikkelharde concurrentie maakt bezuinigingen noodzakelijk, aldus Spohr tegen persbureau Bloomberg.