Staal- en technologieconcern ThyssenKrupp heeft het boekjaar afgesloten met een lagere winst dan een jaar eerder. Onder meer prijsdalingen namen een flinke hap uit de omzet, blijkt uit de donderdag gepubliceerde jaarcijfers van het Duitse bedrijf.

ThyssenKrupp heeft net als de hele Europese staalsector veel last van de massale import van goedkoop Chinees staal. Om de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden, wordt een mogelijke fusie onderzocht met de Europese tak van Tata Steel, eigenaar van het voormalige Hoogovens in IJmuiden.

In het eind september afgesloten boekjaar zag ThyssenKrupp de opbrengsten met 8 procent afnemen tot 39,3 miljard euro. De orderontvangst viel met 9 procent terug. Het bedrijf boekte een nettowinst van 309 miljoen euro, 4 procent minder dan in het voorgaande gebroken boekjaar.

ThyssenKrupp probeert minder afhankelijk te worden van de staalmarkt door zwaarder in te zetten op zijn industriële activiteiten. Het bedrijf maakt onder meer ook liften, roltrappen, en onderdelen voor onder meer schepen en windturbines. Daarnaast levert het hoogwaardige materialen en ingenieursdiensten.

Die verscherpte focus, in combinatie met kostenbesparingen, moeten leiden tot een flinke verbetering van de resultaten. De gang van zaken tot dusver in het lopende boekjaar, stemt ThyssenKrupp ,,voorzichtig optimistisch''.