De leidende Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 hebben woensdag in New York hun recordstanden van dinsdag iets aangescherpt. 

Daarmee werd een vervolg gegeven aan de opmars die al sessies lang aanhoudt. Beleggers verwerkten onder meer een reeks macro's en de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. Donderdag blijven de Amerikaanse beurzen dicht voor Thanksgiving Day en op vrijdag wordt een halve dag gehandeld.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent in de plus op 19.083,18 punten. De S&P 500 won 0,1 procent tot 2204,72 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent achteruit en sloot op 5380,68 punten.

Op macro-economisch vlak bleek onder meer de verkoop van nieuwe woningen in de VS vorige maand te zijn gedaald. Daartegenover zat het consumenten vertrouwen in november in de lift en trok ook de industriële activiteit verder aan. Uit de notulen van de Fed viel op te maken dat beleidsmakers van de centrale bank denken dat een spoedige Amerikaanse renteverhoging aanstaande is. Daar rekenden beleggers al op, de markten reageerden nauwelijks op de publicatie van de notulen.

Eli Lilly

Farmaceut Eli Lilly ging in de uitverkoop nadat het had bekendgemaakt dat een experimenteel middel tegen alzheimer bij testen niet goed werkte. Het aandeel kelderde 10,5 procent.

In het kielzog van Eli Lilly ging ook Biogen, dat ook werkt aan een middel tegen alzheimer, 3,8 procent omlaag. Ook Juno Therapeutics (min 24,5 procent) kreeg een koersdreun te verwerken. Twee leukemiepatiënten overleden tijdens een proef met een medicijn van Juno.

HP

HP Enterprises (plus 3 procent), dat zich toelegt op software en systemen voor bedrijven, werd door beleggers beloond voor zijn jaarresultaten. Hoewel de omzet lager uitviel, boekte het bedrijf fors meer winst. De maker van computers en printers HP Inc (min 6,8 procent) werd na zijn resultaten door beleggers fors lager gezet. HP Inc en HP Enterprises ontstonden in 2015 uit de splitsing van computer- en printermaker Hewlett-Packard.

Kledingverkoper Urban Outfitters verloor 12 procent na tegenvallende verkoopcijfers. De fabrikant van landbouwmachines Deere kreeg met zijn resultaten en vooruitzichten de handen van beleggers wel op elkaar. Het aandeel maakte een koerssprong van 11 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 48,01 dollar en Brentolie daalde 0,3 procent tot 48,99 dollar per vat. De euro was 1,0551 dollar waard, tegen 1,0559 dollar bij het Europese slot.