De AEX-index in Amsterdam is woensdag in een kalme sessie nagenoeg vlak de handel uitgegaan. Ook elders in Europa bleven graadmeters dicht bij huis.

Beleggers waren naarstig op zoek naar richting. In Amsterdam vielen de winsten van onder meer Philips, DSM en PostNL op.

De AEX-index sloot op 456,41 punten. De MidKap eindigde ook vlak, op 651,41 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden tot 0,5 procent in. Londen sloot net als Amsterdam onveranderd.

Philips

Philips was lijstaanvoerder in de AEX met een winst van 2,2 procent. Citigroup maakte bekend het aandeel van het technologiebedrijf te gaan volgen met een koopadvies. Speciaalchemieconcern DSM won 1,8 procent na een positief beleggingsadvies van Credit Suisse.

Grootste daler in de hoofdindex was Randstad met een min van 2,7 procent. Volgens de top van het bedrijf kan de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen wel eens goed kan uitpakken voor Randstad. Met name investeringen in de infrastructuur zijn hard nodig, en kunnen de vraag naar tijdelijke arbeidskrachten een impuls geven.

PostNL

In de MidKap sprong de winst van PostNL (2,3 procent) in het oog. De grootste zakelijke klanten van het postbedrijf hebben grote bedenkingen bij een overname van PostNL door zijn Belgische branchegenoot Bpost. Eerder gaf PostNL zelf al aan liever zelfstandig te blijven.

Reisorganisatie Thomas Cook sprong in Londen 7,4 procent omhoog dankzij meevallende resultaten over het afgelopen kwartaal. Ook gaat het bedrijf weer dividend uitkeren.

Infineon

In Frankfurt was er aandacht voor chipproducent Infineon (2,4 procent), die eveneens cijfers publiceerde. Lufthansa won 0,4 procent. Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij mogen van de rechter gaan staken. Daarbij zullen woensdag en donderdag bij elkaar bijna 1800 vluchten uitvallen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 47,86 dollar en Brentolie daalde 0,5 procent tot 48,86 dollar per vat. De euro was 1,0559 dollar waard, tegen 1,0625 dollar bij het Europese slot een dag eerder.