Reisorganisatie Thomas Cook heeft voor het tweede boekjaar op rij een bescheiden winst in de boeken gezet.

Ondanks stevige tegenwind voor de vakantiebranche wist het Britse bedrijf de omzet op peil te houden, vooral dankzij de relatief sterke euro.

De opbrengsten over het eind september afgesloten boekjaar kwamen uit op 7,8 miljard pond (9,1 miljard euro), een fractie minder dan een jaar eerder.

Thomas Cook zag de reislust naar landen als Turkije, Egypte en Tunesië stevig teruglopen door angst voor terrorisme en politieke onrust. Het wist dat slechts ten dele te compenseren met alternatieve bestemmingen, zoals de Canarische Eilanden, Kroatië en Bulgarije.

Britse pond

Een waardestijging van de euro ten opzichte van het Britse pond voorkwam evenwel dat de omzet harder omlaag ging. Het bedrijf behaalt het leeuwendeel van zijn omzet op het Europese vasteland.

Ook de operationele winst viel met 308 miljoen euro iets lager uit. Onder de streep resteerde 9 miljoen euro. Dat is ruim de helft minder dan een jaar eerder.

''Na wat een moeilijk jaar voor het toerisme is geweest, ben ik blij met de vooruitgang die wij geboekt hebben'', zei bestuursvoorzitter Peter Fankhauser. Het bedrijf heeft volgens hem tijdig het aanbod aangepast aan de veranderde wensen van de vakantieganger. De boekingen voor het lopende winterseizoen liggen op schema. Veel verder wil de topman echter nog niet vooruitkijken.

Thomas Cook ziet voor het eerst in vijf jaar ruimte om zijn aandeelhouders te laten delen in de winst. Het bedrijf stopte met het betalen van dividend toen het in 2011 zo zwaar in de problemen zat, dat het concern om coulance moest vragen aan zijn schuldeisers om te overleven.