Wall Street is maandag goed begonnen aan de nieuwe handelsweek, die wegens Thanksgiving korter is dan anders. Alle drie de leidende graadmeters eindigden op hun hoogste slotstand ooit, onder meer dankzij de steun die het herstel van de olieprijzen bood.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 18.956,69 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,8 procent tot 2198,18 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq dikte 0,9 procent aan en sloot op 5368,86 punten.

Vooral technologie- en oliegerelateerde fondsen waren gewild. IT-gigant IBM en iPhonemaker Apple behoorden tot de sterkste stijgers in de Dow met winsten van allebei 1,5 procent. Alleen chemiereus DuPont deed het beter met een koerswinst van 1,8 procent.

De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron wonnen 1,4 en 0,9 procent. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg maandag 3,9 procent tot 47,49 dollar. Brentolie, die gewonnen wordt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, werd 4,6 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 49,04 dollar op.

Olie

De overtuiging groeit op de oliemarkt dat oliekartel OPEC er ditmaal daadwerkelijk in zal slagen tot afspraken te komen over een beperking van de olieproductie. Dat kan een stevige bodem leggen onder de olieprijzen, die door een structureel overaanbod al meer dan twee jaar flink onder druk staan.

Ook overnamenieuws zorgde wel voor wat reuring. Zo werd digitaal beveiliger LifeLock bijna 15 procent meer waard na een overnamebod door Symantec. De producent van bouwmaterialen Headwaters komt in handen van het Australische Boral. Dat nieuws zette de koers ruim 17 procent hoger.

Facebook werd 4,1 procent meer waard. Het bedrijf achter het gelijknamige sociale netwerk liet vrijdagavond nabeurs weten dat het vanaf begin volgend jaar voor in totaal 6 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen.

De euro was 1,0630 dollar waard, tegen 1,0600 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.