Volkswagen schrapt dertigduizend banen

Volkswagen gaat tot en met 2020 zo'n dertigduizend banen schrappen. Dit moet de kosten van de Duitse automaker, die lijdt onder het dieselschandaal, jaarlijks met 3,7 miljard euro verlagen. 

De maatregelen zijn onderdeel van een bredere strategie om in te zetten op elektrisch rijden, meldt het concern vrijdag.

Maar het concern heeft ook al ruim een jaar te maken met de gevolgen van het dieselschandaal. Het bedrijf heeft enkele miljarden voor onder andere reparaties en boetes opzij gezet en ziet zich nog geconfronteerd met een reeks rechtszaken voor schadevergoedingen. 

23.000 banen gaan verloren in Duitsland. Er zouden geen gedwongen ontslagen nodig zijn. 

Kosten 

Bij Volkswagen, dat ook moederbedrijf is van merken zoals Audi, Seat en Porsche, werken in totaal 610.000 mensen. 

Volgens Herbert Diess, topman van het merk Volkswagen, zijn de kosten voor Volkswagen te hoog en wordt er te weinig geld verdiend. Hij noemt het akkoord één van de grootste stappen in de historie van het bedrijf. 

Volgens het bedrijf zijn bij de productie en assemblage van elektrische auto's ook minder werknemers nodig in vergelijking met de productie van verbrandingsmotoren.Het concern investeert 3,5 miljard euro in vooral elektrisch rijden en zelfrijdende auto's. Hierbij worden wel negenduizend banen gecreëerd. 

Vakbond  

De betrokken vakbond is akkoord gegaan met de maatregelen. De werknemersvertegenwoordigers zouden hebben afgedwongen dat er geen locaties worden gesloten. Ook wordt het mogelijk gemaakt voor werknemers om eerder of gedeeltelijk met pensioen te gaan.

De ondernemingsraad van Volkswagen ging uit van een ontslagronde van 25.000 banen in de komende tien jaar. 

Enkele weken geleden werd al duidelijk dat Volkswagen minstens tienduizend banen zou gaan schrappen, nadat de personeelsdirecteur van Volkswagen Group hierop hintte.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie