Saudische minister positief over onderhandelingen OPEC

De energieminister van Saudi-Arabië verwacht dat het de leden van oliekartel OPEC lukt om eind november een definitief akkoord te bereiken over de bevriezing van de olieproductie.

Ook zijn Algerijnse collega liet zich positief uit over de onderhandelingen tot nu toe. Daarbij zou al bijna een akkoord zijn bereikt over de productieverlaging van minstens zes maanden.

Onlangs werd na lange onderhandelingen een voorlopig akkoord bereikt over een inperking van de productie door de OPEC-leden.

Op die manier moet het overaanbod aan olie worden verminderd, zodat de druk op de olieprijs afneemt. De olie-overvloed zette de prijzen de afgelopen jaren flink onder druk.

Over de precieze verdeling wordt druk onderhandeld. De OPEC-landen hopen het akkoord eind november definitief te bekrachtigen. De veertien aangesloten landen zijn goed voor circa 40 procent van de wereldwijde olieproductie.

Saudi-Arabië, dat de OPEC domineert, zei eerder dat het de productie alleen wil bevriezen als alle landen een evenredig deel van de last dragen. Dat zou betekenen dat Irak zijn productie moet beperken, terwijl Iran zijn opkrabbelende productie niet verder mag uitbreiden. Beide landen pleitten al langer voor een uitzonderingspositie.

De positieve geluiden over de onderhandelingen zorgden donderdag voor een stijging van de olieprijzen. Aan het einde van de middag was een vat Amerikaanse olie 1,1 procent duurder op 46,06 dollar. Voor een vat Brent moest ook 1,1 procent meer worden afgetikt op 47,10 dollar.

Lees meer over:
Tip de redactie