De Amerikaanse bank JPMorgan gaat akkoord met een boete van 264 miljoen dollar (ruim 247 miljoen euro) voor het inhuren van Chinese werknemers met goede connecties.

Dat meldt de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) donderdag op de website.

JPMorgan schikt voor ruim 130 miljoen dollar met de SEC. Daarnaast betaalt de bank 72 miljoen dollar aan Justitie en 61,9 miljoen dollar aan de Federal Reserve (Fed).

De SEC onderzoekt sinds 2013 of het aannamebeleid van Amerikaanse banken in strijd is met de Amerikaanse wet. JPMorgan is de eerste bank die naar aanleiding van het onderzoek een boete opgelegd krijgt.

Corruptie

De toezichthouder ordeelde dat de bank op corrupte wijze overheidsmedewerkers in onder andere China beïnvloedde, door banen en stages aan te bieden aan hun familieleden en vrienden.

"De medewerkers van JPMorgan waren zich ervan bewust dat ze de wet overtraden met het onjuiste aannamebeleid, maar gingen er toch mee door vanwege de zakelijke voordelen die het opleverde", verklaart SEC-directeur Andrew Ceresney.

JPMorgan nam onder anderen de zoon van de Chinese minister van Handel in dienst. Ook is de zoon van een voormalige Chinese toezichthouder op banken aangenomen. De oud-toezichthouder staat nu aan het hoofd van de China Everbright Group.