Europese beurzen sluiten met winst

De Europese beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. In Amsterdam stond PostNL andermaal in de schijnwerpers. De Belgische branchegenoot Bpost is niet van plan te stoppen met zijn pogingen het Nederlandse postbedrijf in te lijven.

De toonaangevende AEX-index eindigde 0,9 procent hoger op 450,54 punten. De MidKap steeg 1,2 procent tot 647,33 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tussen de 0,4 en 0,6 procent hoger de handel uit.

De olieprijzen herstelden van de zware verliezen van de afgelopen dagen, na berichten dat binnen OPEC weer gepraat wordt over maatregelen om de prijzen te stabiliseren. Amerikaanse olie werd 4,7 procent duurder bij een prijs van 45,37 dollar per vat. Brentolie werd verhandeld voor 46,35 dollar per vat, een prijsstijging van 4,3 procent.

SBM Offshore

De aantrekkende olieprijzen zetten aandelen in de olie- en offshorebranche op winst. Koplopers in de AEX waren maritiem dienstverlener SBM Offshore en tankopslagbedrijf Vopak met winsten van 3,8 en 3,4 procent. Shell kreeg er 2,7 procent bij. Onderaan met 1,2 procent verlies stond kabel- en telecomconcern Altice.

Bij de middelgrote fondsen kreeg bodemonderzoeker Fugro er 3,6 procent bij. Koploper was evenwel PostNL. Topman Koen Van Gerven van Bpost zei tijdens een bijeenkomst met analisten dat hij PostNL nog niet uit zijn hoofd heeft gezet. De Nederlanders zullen uiteindelijk toehappen, verwacht hij. PostNL won 6,1 procent.

Accell

Bij de kleinere bedrijven leverde Accell bijna 10 procent in. De fietsenfabrikant hield afgelopen kwartaal last van de slechte zomer. Aan het einde van het seizoen moesten meer fietsen met korting worden verkocht om voorraden op te ruimen. Dat drukte de winst bij het moederbedrijf van merken zoals Batavus, Sparta en Koga.

In Londen kreeg easyJet er 5,3 procent bij. De Britse luchtvaartmaatschappij kwam met kwartaalcijfers en kondigde tevens maatregelen om de nadelige gevolgen van het Britse vertrek uit de EU in te dammen. Telecomreus Vodafone daalde 1,1 procent na publicatie van de halfjaarresultaten.

De euro was 1,0730 dollar waard, tegen 1,0725 bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Lees meer over:
AEX
Tip de redactie