Werkonderbrekingen cabinepersoneel kosten KLM miljoenen

De vakbonden van het cabinepersoneel van KLM hebben voor zaterdag nieuwe werkonderbrekingen aangekondigd, ditmaal van een uur. 

Daardoor loopt de financiële schade voor de luchtvaartmaatschappij verder op, tot 6 à 7 miljoen euro per dag. Dat liet KLM vrijdag weten.

Om de gevolgen voor de meeste reizigers te beperken, schrapt KLM zaterdag drie vluchten, naar Mexico-Stad, Berlijn en Londen.

Daardoor verwacht het bedrijf ruimte te krijgen om de verwachte vertragingen zo goed mogelijk op te vangen. De passagiers zijn geïnformeerd en worden omgeboekt. Het gaat om enkele honderden mensen.

Bezuinigingen

Cabinepersoneel van KLM voert al een paar weken actie tegen een bezuinigingsmaatregel die de directie volgens de bonden eenzijdig heeft opgelegd. Met ingang van deze maand vliegt op een deel van de verre vluchten een steward of stewardess minder mee.

KLM heeft daartoe besloten omdat de bonden niet bereid bleken te praten over alternatieve manieren om kosten te besparen. Zij willen pas onderhandelen over een nieuwe cao als een oplossing is gevonden voor een al langer lopend conflict over de pensioenen.

Rechter

Afgelopen week probeerde KLM via de rechter af te dwingen dat de bonden alsnog plaatsnemen aan de onderhandelingstafel. De rechtbank in Haarlem wees een verzoek daartoe evenwel af.

Hoe veel de acties KLM tot dusver hebben gekost, kon een woordvoerster desgevraagd niet zeggen. De duur van eerdere werkonderbrekingen liep uiteen van tien tot veertig minuten. Daarvoor beperkte het cabinepersoneel zich tot stiptheidsacties. Tot annuleringen kwam het nog niet eerder.

Lees meer over:
KLM
Tip de redactie