Europese beurzen flink in het rood

De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verlies gesloten. In de markt werd nog nagekauwd op de keuze voor Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten. 

Die zorgde aanvankelijk voor verrassende winsten, maar de afgelopen dagen gaven de meeste beursgraadmeters toch weer terrein prijs.

In Amsterdam sloot de AEX met een verlies van 1 procent op 445,41 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak won daarmee in de afgelopen tumultueuze week per saldo iets meer dan 1 procent.

De MidKap gaf op de laatste dag van de week ook 1 procent prijs, bij 640,57 punten. De graadmeters in Parijs en Londen zakten 0,9 en 1,4 procent. Frankfurt deed het aanmerkelijk beter, met een plusje van 0,4 procent.

PostNL 

De uitschieters aan het Damrak waren vooral in de MidKap te vinden. Daar won TomTom 7,5 procent, nadat het navigatiebedrijf nieuwe groeidoelen voor de komende jaren had geschetst. Daarbij staken ook weer speculaties de kop op over een mogelijke afsplitsing van de consumentendivisie van het bedrijf.

Bij de middelgrote fondsen verloor PostNL 5 procent omdat het postbedrijf de avances van Bpost heeft afgewezen. PostNL vindt het overnamebod dat de Belgen op tafel willen leggen te laag en ziet het bovendien niet zitten om samen te gaan met een bedrijf dat wordt gecontroleerd door de Belgische overheid.

Dalende olieprijs

Shell stond met een verlies van 3,6 procent onder aan de AEX. Beleggers reageerden onder meer op de sterke daling van de olieprijs. Amerikaanse olie werd 3,1 procent goedkoper bij 43,26 dollar per vat. Brent zakte ook ruim 3 procent, naar 44,40 dollar.

Andere sterke verliezers in de AEX waren ASML, Wolters Kluwer en ArcelorMittal die 2 tot 3 procent inleverden.

Boskalis zakte ruim 1 procent na een handelsupdate, waarin de baggeraar meldde onverminderd te rekenen op een stabilisering van de operationele winst in de tweede helft van het jaar.

Ahold Delhaize stond bovenaan de lijst van 25 hoofdfondsen, met een winst van 2,6 procent.

Allianz 

In Frankfurt was Allianz in trek, met een winst van 1,4 procent. De grootste verzekeraar van Europa boekte afgelopen kwartaal fors meer winst, geholpen door betere prestaties van onder meer zijn levens- en zorgverzekeringstak. In Frankfurt stonden verder Deutsche Bank en BMW ruim 4 procent in de plus.

De euro was 1,0840 dollar waard, tegen 1,0875 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Lees meer over:
AEX

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie