PostNL gaat niet in op 'ongevraagd' bod van Bpost

PostNL wijst het bod van de Belgische concurrent Bpost af. Het Nederlandse postbezorgingsbedrijf noemt het bod "ongevraagd". 

Dit meldt het concern vrijdag. De bestuurders en commissarissen van PostNL zeggen het bod zorgvuldig te hebben overwogen en unaniem te hebben besloten niet in te gaan op het voorstel van Bpost. 

De bestuurders noemen een vijftal punten om niet op het bod van Bpost in te gaan. Zo is er vertrouwen in de eigen strategie, is de prijs onvoldoende voor de aandeelhouders van PostNL en wordt gevreesd voor controle door de Belgische overheid.

Verder zijn de bestuurders niet overtuigd van de niet-financiële voorwaarden van het bod van Bpost en zijn de bestuurders er niet zeker van of een eventueel bod wel leidt tot een overname.  

Bpost, dat nu nog voor iets meer dan de helft in handen van de Belgische staat is, bood onlangs omgerekend een bedrag van 2,5 miljard euro op PostNL. Per aandeel PostNL biedt Bpost 2,825 euro in contanten en 0,1202 aandelen. 

COR

De centrale ondernemingsraad (COR) van PostNL ondersteunt de afwijzing van het bod door het bestuur. Het voorstel van de Belgen is volgens voorzitter Cees Degeling ''niet in het belang van PostNL en zijn medewerkers, en ook niet in het belang van de Nederlandse samenleving".

De ondernemingsraad vindt ook dat een zelfstandige koers van PostNL momenteel het beste is, en dat de Belgische overheid, die grootaandeelhouder is van Bpost, op afstand moet worden gehouden.

"De COR wil niet dat de PostNL-medewerkers worden geconfronteerd met toestanden zoals bij Air France-KLM", verwijst de ondernemingsraad naar de bemoeienis van de Franse overheid met de luchtvaartmaatschappij.

Ook meent de COR dat de garanties die Bpost heeft gegeven voor onder meer banenbehoud in de postdivisie niet geloofwaardig zijn. Daarnaast zullen ook zonder Bpost banen worden gecreëerd in de logistieke en pakkettendivisie.

Vakbonden

Ook de vakbonden zijn blij dat PostNL het voorstel van Bpost heeft afgewezen. ''De voordelen van een samengaan waren onduidelijk en de garanties voor werkgelegenheid en pensioenen waren niet hard", aldus CNV , BVPP en VHP2 in een gezamenlijke verklaring.

De bonden zijn ook blij dat de directie van PostNL de belangen van de tienduizenden werknemers nadrukkelijk heeft meegewogen en niet de belangen van aandeelhouders voorop heeft gesteld.

Kabinet

Het kabinet zal de komende ontwikkelingen rond PostNL nauwgezet in de gaten houden en wijst op het belang van een goed werkende Nederlandse postmarkt en de werkgelegenheid.

Zo nodig zal het kabinet aanvullende maatregelen verkennen om die belangen veilig te stellen, aldus minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag.

Het kabinet heeft serieuze bedenkingen bij het overnamebod. Volgens Kamp heeft het kabinet haar zorgen over de gang van zaken reeds overgebracht aan de Belgische regering, en zal zij nader overleg voeren met haar Belgische collega's.

Stap terug

Kamp ziet een overname van PostNL door een bedrijf dat grotendeels in staatshanden is, ''als een stap terug.'' Hij vindt dat PostNL zich heeft ontwikkeld tot een sterk, concurrerend en efficiënt bedrijf met een zelfstandige toekomst.

De minister benadrukt dat het kabinet geen ''directe aanknopingspunten'' heeft om de overname eventueel te blokkeren. De nationale veiligheid is niet in het belang bij een buitenlandse overname in de postsector.

Kapm wijst erop dat er voor PostNL een onafhankelijke stichting is die zelfstandig in actie kan komen als de ''continuïteit, onafhankelijkheid en identiteit'' van PostNL in gevaar zijn. Het is echter aan de stichting zelf om tot actie over te gaan, aldus Kamp.

Verbazing

Topman Koen Van Gerven van Bpost uitte eerder zijn verbazing over de opstelling van Kamp en benadrukte dat de Belgische staat niet "aan de touwtjes trekt" bij het bedrijf.

Grootaandeelhouder John de Mol, stuurde juist wel aan op een verkoop. Fondsbeheer Frank Botman, die namens De Mol een belang van 5 procent in PostNL beheert, riep in Het Financieele Dagblad op tot een dialoog tussen de twee bedrijven.

Werkgelegenheid

Ook vakbond FNV reageert op het nieuws. Ger Deleij van FNV Publiek Belang merkt op dat PostNL in haar afwijzing verklaart Bpost niet nodig te hebben om werkgelegenheid te creëren.

De vakbond wijst erop dat PostNL concreet stappen kan ondernemen om de "doorgeschoten flexibilisering" met banen met weinig uren te stoppen, en meer zekerheid aan de werknemers van PostNL te geven. 

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie