Europese beurzen sluiten met flinke winsten na zege Trump

De Europese beurzen zijn woensdag, na een hectische sessie, met flinke winsten de handel uitgegaan.

De overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgde in eerste instantie voor een zeer nerveuze stemming bij beleggers en dieprode koersborden.

Trumps verzoenende overwinningstoespraak haalde echter de rauwe randen van de handelssessie af. Plussen op Wall Street stuwden het sentiment verder.

AEX

De AEX-index sloot uiteindelijk met een winst van 0,9 procent op 454,36 punten. De MidKap eindigde met een plus van 0,4 procent op 645,94 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden eerder verliezen eveneens omgebogen in winsten van 1,1 tot tot 1,6 procent.

Heineken was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen op het Damrak met een min van 2,2 procent. De bierbrouwer is sterk vertegenwoordigd in Mexico, waar het presidentschap van Trump naar verwachting nadelig zal uitpakken.

ArcelorMittal

Bovenaan de hoofdindex stond staalconcern ArcelorMittal dat zijn beurswaarde met 10,5 procent zag stijgen. Verder schaarden biotechnologiebedrijf Galapagos en ING zich bij de sterkste stijgers. ABN AMRO, dat financieel directeur Kees van Dijkhuizen naar voren schoof als opvolger van topman Gerrit Zalm, won 4 procent.

In de schaduw van het verkiezingsgeweld kwam verder een aantal bedrijven nog met kwartaalresultaten. Beursuitbater Euronext verloor ruim 5 procent, beursintermediair Flow Traders leverde 1,1 procent in en vastgoedfonds WDP ging 1 procent omlaag.

Vestas

Op de beurs in Kopenhagen ging windturbinefabrikant Vestas 8,5 procent onderuit. Analisten vragen zich af hoe het Deense bedrijf zich de komende jaren staande gaat houden op een naar verwachting veel lastigere Amerikaanse markt. Trump staat bepaald niet bekend als een voorvechter van duurzame energie.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent naar 45,13 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder en bracht per vat 46,10 dollar op. De euro werd bij de slotbel verhandeld voor 1,0943 dollar, tegen 1,1040 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Lees meer over:
AEX
Tip de redactie