Kees van Dijkhuizen, de huidig financiële topman van ABN Amro, volgt Gerrit Zalm op als ceo van de bank.

Dat laat ABN Amro dinsdag weten. 

Zodra de toezichthouders akkoord zijn met de benoeming, treedt Van Dijkhuizen aan als topman van de bank. Dat duurt uiterlijk tot medio februari volgend jaar.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) had een zwaarwegend adviesrecht in de benoeming omdat de Staat nog voor 70 procent aandeelhouder van de bank is.

Van Dijkhuizen gaat zich vooral bemoeien met het proces om ABN Amro verder naar de beurs te brengen waar het vorig jaar november mee is begonnen. Het is de bedoeling dat de staatsbank uiteindelijk geheel wordt geprivatiseerd.

Uitstekende bankier 

Dijsselbloem noemt Van Dijkhuizen een "uitstekende bankier en een prima bestuurder met een sterke maatschappelijke antenne.'' 

Volgens de minister speelde de nieuwe topman binnen de bank ''een leidende rol bij de beursgang en was hij nauw betrokken bij de kostenreducties binnen de bank en bij de toekomststrategie''. Hij gaat ABN Amro ''nu naar een volgende fase leiden, waarin de Staat door zal gaan met het verkleinen van het aandeel in de bank''.

Olga Zoutendijk, voorzitter van de raad van commissarissen, noemt Van Dijkhuizen zeer geschikt voor de functie vanwege zijn ervaring, gecombineerd met zijn persoonlijke integriteit en leiderschapsstijl en uitgebreide netwerk.

DNB

Van Dijkhuizen kwam in 2013 in dienst bij ABN Amro als financieel topman. Daarvoor had hij dezelfde functie bij de Haagse bank NIBC. Ook had hij diverse functies bij de ministeries van Financiën en Economische Zaken. Tussen 2000 en 2005 was hij als thesaurier-generaal één van de belangrijkste adviseurs van de minister van Financiën.

Hij was naar verluidt lange tijd kandidaat om Nout Wellink op te volgen als president-directeur van De Nederlandsche Bank (DNB). Die functie ging uiteindelijk naar Klaas Knot.

Zalm trad in 2009 bij ABN Amro in dienst toen het concern nog volledig in staatshanden was. Na de nationalisatie eind 2008 leidde Zalm onder meer de integratie van de genationaliseerde onderdelen van Fortis en ABN Amro en de beursgang van de nieuwe bank.

Eigenlijk zou Zalm, die in de jaren negentig minister was in de kabinetten Kok I en Kok II, tot mei 2018 de bank leiden, maar in september werd bekend dat hij eerder zou stoppen.